Hollywood yritti peitota ikärasismia piilottamalla syntymäajat elokuva-alan nettipalvelusta – nyt iän piilottamista pidetään perustuslain vastaisena

Elokuvanäytteljöiden iän on voinut katsoa esimerkiksi IMDb-sivuilta. Vuonna 2017 voimaan tullut laki määräsi piilottamaan syntymäajan, jos näyttelijä niin haluaa.

Screen Actors Guldin puheenjohtaja, näyttelijä Gabrielle Carteris, ajoi aktiivisesti lakialoitetta, joka sallisi piilottaa näyttelijän iän hakukannoista. Carteris muistetaan erityisesti Andrea Zuckermanin roolista 1990-luvun menestyssarjassa Beverly Hills 90210. Kuva: Rob Latour / AOP

Hollywoodissa kiistellään laista, joka sallii näyttelijöiden ja muiden elokuva- ja viihdeteollisuudessa työskentelevien syntymäajan poistamisen alan nettisivuilta. Näyttelijöiden syntymävuoden on aiemmin voinut tarkistaa esimerkiksi IMDb -elokuva- ja televisioalan tietokannasta, joka löytyy netistä. Nyt ikää ei mainita, jos esiintyjä itse niin haluaa.

Laki tuli voimaan vuoden 2017 alussa. Nyt Kalifornian liittovaltion korkea-arvoinen tuomari väittää sitä perustuslain vastaiseksi.

Näyttelijöitä ja muita viihdeteollisuuden työntekijöitä edustavan SAG-AFTRA -liiton mukaan laki on tarpeen, koska se vähentää ikäsyrjintää tai vähintäänkin kiinnittää huomiota asian tärkeyteen.

– Lakia moittiva tuomari ei selvästikään tiedä, miten suuri vaikutus ikäsyrjinnällä on esiintyvien taiteilijoiden elämään, sanoo liiton edustaja Duncan Crabtree-Ireland.

Vaikka syrjintä iän perusteella on kielletty sekä liittovaltion että Kalifornian osavaltion lainsäädännöllä, sitä esiintyy Hollywoodissa viihdeteollisuuden työntekijöiden mukaan runsaasti. Ikä on usein ensimmäinen valintakriteeri kun päätetään, kuka kutsutaan koe-esiintymiseen.

Näyttelijä Gabrielle Carteris oli 29-vuotias, kun hän esitti 16-vuotiasta Andrea Zuckermania sarjassa Beverly Hills 90210. Kuva: AOP

Kolmekymppinen voi sopia 16-vuotiaan rooliin

SAG-AFTRA -liiton puheenjohtajana toimii näyttelijä Gabrielle Carteris. Carteris sanoi lakia puolustaessaan, ettei olisi koskaan saanut rooliaan Beverly Hills 90210 -sarjassa, jos sarjan tuottajat olisivat tienneet hänen olleen koekuvausten aikaan 29-vuotias. Carterisin roolihenkilö Andrea Zuckerman oli 1990-luvun hittisarjassa 16-vuotias. Carterisin mukaan roolihenkilö voi olla uskottava näyttelijän iästä huolimatta.

– Syrjintä rajoittaa kaikkia esiintyjiä, mutta erityisesti naisia. Esiintyjät saavat roolihenkilöt elämään ja käyttävät usein illuusiota roolityötä tehdessään. Sitä kutsutaan näyttelemiseksi, Carteris sanoo The Hollywood Reporter -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Suomessa roolittaja saa näyttelijän iän selville vaikka soittelemalla tuttaville. Yhdysvalloissa näyttelijöitä etsitään ja heidän tietojaan tarkistetaan myös IMDb:n kaltaisista tietokannoista. IMDb on kattava tietolähde kaikille elokuvasta kiinnostuneille. Sitä käyttävät sekä alan harrastajat että ammattilaiset.

Tuomari Vince Chhabria pitää lakia sananvapauden rajoittamisena. Hänen mielestään viihdealan kannattaisi kiinnittää huomiota muihin asioihin kuin siihen, julkaiseeko joku nettisivu näyttelijöiden syntymävuosia vai ei.

Chhabrian mukaan kannattaisi kiinnittää huomiota ennemmin vaikkapa sukupuolisyrjintään. Hänestä monet elokuvatuottajat rakentavat sankaripareja, joissa on iäkäs mies ja nuori nainen. Sama yhtälö toteutuu, kun valitaan juontajia televisioon.

– Jos hallitus aikoo rajoittaa sananvapautta, sen kannattaisi ainakin selventää, mitä ongelmaa lailla pyritään ratkaisemaan, Cchabrian sanoo uutistoimisto Reutersille (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: