Patria: Myyntipäällikkö lähti Uganda-tapauksen myötä, omistajaohjaus tai ministeri eivät painostaneet ketään eroamaan

Puolustustarvikeyhtiö Patrian mukaan yhtiön myyntipäällikön ja liikemiehen välillä oli 18 kertaa yhteydenpitoa sähköpostilla ja neljä tapaamista. Yle seurasi Patrian tiedotustilaisuutta.

Patria
Puolustustarvikeyhtiö Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo.
Puolustustarvikeyhtiö Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo Patrian tiedotustilaisuudessa Helsingissä 21. helmikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Uganda-vyyhtiin liittyvä myyntipäällikkö on irtisanoutunut puolustustarvike- ja aseyhtiö Patriasta, kertoi yhtiön toimitusjohtaja tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Toimitusjohtaja Olli Isotalon mukaan myyntipäällikön työsuhde päättyi yhteisymmärryksessä.

Tätä ennen Patriasta on kerrottu lähteneen yhtiön taisteluvaunuista vastaavan Land-liiketoiminnan liiketoimintajohtaja Mika Karin ja myynti- ja markkinointijohtaja Juha Simolan. Heidän eroamisestaan kerrottiin perjantaina.

Isotalon mukaan uudet irtisanoutumiset eivät tämänhetkisten tietojen mukaan ole tarpeen.

Toimitusjohtaja kertoi, että Suvi Lindén ei ollut Ugandassa Patrian asialla. Patrian mukaan heillä ei ole tietoa, millä asialla Lindén on ollut. Lindénin nimi on tullut vain epävirallista kautta esille tapauksen myötä.

Patria: Ugandaan ja Mosambikiin ei edes saisi vientilupaa

Isotalo kuvaili Patrian selvittävän vientipohdintojen aluksi, onko tietylle markkina-alueelle järkevää mennä.

– Ensimmäisenä on oma harkintamme siitä, voiko kyseiselle alueelle saada vientilupaa, jotka ovat erittäin säänneltyjä ja joille on Suomessa korkeat kriteerit. Ugandaan ei voi saada vientilupaa Suomesta, kuten ei myöskään Mosambikiin, Isotalo kertoi tilaisuudessa.

Hän korosti, että mitään yhtiön tuotteita ei olisi voitu vahingossa viedä Ugandaan.

Myyntipäällikkö ja liikemies 18 kertaa sähköpostiyhteyksissä

Patrian myyntipäällikön ja Ugandassa menehtyneen liikemiehen välillä vaihdettiin 18 sähköpostia ja oli neljä yhteistä tapaamista. Sähköpostien vaihtoa oli jo vuonna 2017.

Patria ei tehnyt liikemiehen kanssa sopimusta ja kertoo, ettei liikemiehen ja yhtiön välillä liikkunut rahaa. Provisiomallista ei Patrian mukaan puhuttu. Epävirallista keskustelua on voitu käydä tuntiperusteisesta laskutusmallista.

Isotalon mukaan liikemiehelle ei olisi pitänyt antaa lupakirjettä, joka voidaan tulkita Patrian toimeksiannoksi. Myyntipäälliköllä ei ollut valtuuksia luvan antamiseen.

Patria: Myyntiedustajia alle viisi

Toimitusjohtaja tähdensi, että mahdollisen Patriaa edustavan myyntiedustajan kanssa pitää tehdä sopimus, ja sopimuksessa on oltava kuvaus siitä mitä ostetaan ja mitä siitä maksetaan.

– Nyt tämä sopimus oli kesken, olimme liikemiehen osalta perustietojen keräämisen vaiheessa, emmekä noudattaneet prosessiamme.

Patrian mukaan sen mallina on perinteisesti mennä uusille markkinoille omalla henkilökunnalla tai alihankkijana ison länsimaisen toimijan kyljessä. Varsinaisia niin sanottuja myyntiedustajia sillä on alle viisi. Toimitusjohtajan mukaan yhtiölle tulee kiinnostuneilta konsulttitarjokkailta yhteydenottoja viikoittain.

Isotalo sanoi olevansa erittäin surullinen menehtyneen liikemiehen omaisten puolesta ja erittäin pahoillaan Patrian henkilöstön puolesta.

Aiempia uutisia aiheesta

Ugandan ylin poliisijohto: Suomalaismiehen elimistöstä löytyi kokaiinia ja tuholaismyrkkyä

Yle Ugandassa: Murhamysteeristä kirjoittanut toimittaja vapautettiin

Yle Ugandan poliisin tiedotustilaisuudessa: Suomalaisen ruumiissa vieraita aineita, useita pidätettyinä

Elinkeinoministeri Lintilä Patrian irtisanomisista: Töppäys tuli ja herrat ovat kantaneet vastuunsa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.