1. yle.fi
  2. Uutiset

Teollisuusalueen vilinässä sijaitsevalle punaisten joukkohaudalle on löytymässä paikka seurakunnan hautausmaalta

Vierumäen teollisuusalueella sijaitseva joukkohauta aiotaan siirtää Heinolan keskustassa sijaitsevalle hautausmaalle.

joukkohaudat
1918 sisällissodan joukkohaudan muistomerkki Vierumäellä Heinolassa.
Juha-Petri Koponen / Yle

Yle kertoi tammikuussa, kuinka suuri joukko sisällissodan uhreja halutaan kaivaa ylös, jotta vainajat saisivat nykyistä arvokkaamman leposijan.

Heinolan seurakunta on löytänyt korvaavan paikan Vierumäellä Versowoodin teollisuusalueella sijaitsevalle punaisten joukkohaudalle. Kirkkoneuvoston mukaan joukkohaudan vainajat voidaan siirtää Heinolan hautausmaalle, jos Itä-Suomen aluehallintovirasto antaa luvan siirtoon.

Lupaa ovat hakeneet Heinolan kaupunki ja Versowood, joka haluaa joukkohaudan pois teollisuusalueelta muun muassa turvallisuussyistä.

Heinolan kirkkoneuvosto kannattaa vainajien siirtoa. Kirkkoneuvoston mielestä nykyinen hauta-alue ja sen muistomerkki eivät ole arvoisessaan kunnossa ja edellytykset joukkohaudan ylläpitoon julkisena muistopaikkana ovat huonot.

Vainajille seurakunta tarjoaa paikkaa Heinolan hautausmaalta jo olemassa olevan punaisten yhteishaudan lähettyvilltä. Paikalla on vuonna 1949 pystytetty muistomerkki, jonka ympäristöön erilliseen hautaan Vierumäenkin vainajat voidaan haudata.

Satoja vainajia – vaiko parikymmentä?

Tarkkaa tietoa teollisuusalueen keskelle haudattujen vainajien lukumäärästä ei ole. Joukkohaudalla olevassa muistokivessä viitataan yli kolmeensataan aatteensa puolesta kaatuneeseen, mutta varovaisimmissa arviossa puhutaan paristakymmenestä vainajasta.

Tilaa Heinolan hautausmaalla on joka tapauksessa tarpeeksi. Vainajat haudattaisiin selvästi pienemmissä arkuissa kuin normaalisti hautauksissa käytetään.

Heinolan kirkkoneuvosto antoi tiistaina lausuntonsa vainajien siirtolupahakemuksesta Itä-Suomen aluehallintovirastolle, jonka on määrä päättää asiasta myöhemmin.

Lue seuraavaksi