1. yle.fi
  2. Uutiset

Turma vaanii ainakin 60 tasoristeyksessä, eikä niitä heti olla sulkemassa – Raaseporin risteys voi olla poikkeus

Kaikkiaan tasoristeyksien kunnostaminen ja käytöstä poistaminen sujuu rahapulan takia hitaasti.

Tasoristeysonnettomuus
Tasoristeys.
Paula Tiainen / Yle

Lohjalaiselle golfkentälle kuljetaan vartioimattoman, eli puomittoman ja valottoman tasoristeyksen yli. Kentän toimitusjohtaja oppi varomaan junia heti ensimmäisenä työpäivänään viitisen vuotta sitten.

– En osannut lainkaan odottaa, että radalla todellakin kulkee junia. Läheltä piti, meinasi käydä hassusti, Mecki Kåhre muistelee.

Tähän aikaan vuodessa golfviheriöistä ei ole tietoakaan, mutta kentän ympäri vedetyllä ladulla näkyy aurinkoisesta pakkaskelistä nauttivia hiihtäjiä. Kesäisin kentällä pelataan Kåhren mukaan noin 50 000 kierrosta, eli tasoristeyksen autoliikennekin on varsin vilkasta.

Liikennevirasto syynissä 60 tasoristeystä eri puolilla maata

Lohjan Kaivurinkadun tasoristeyksen kaltaisia, vartioimattomia tasoristeyksiä on Suomessa noin 2 000. Liikenne- ja viestintäministeriö on laatinut listan 60 risteyksestä, joiden turvallisuutta pitäisi parantaa tavalla tai toisella.

Lista ei ole julkinen, mutta Liikenneviraston ylitarkastaja Jarmo Koistinen vahvistaa, että Raaseporin Skogbyn turmaristeys on listalla mukana.

Risteyksessä tapahtuneessa puolustusvoimien miehistönkuljetusajoneuvon ja kiskobussin törmäyksessä kuoli neljä ihmistä lokakuussa. Risteys poistettiin käytöstä toistaiseksi onnettomuuden jälkeen.

Ratkaisu saattaa jäädä voimaan pysyvästi.

Lohjalaiselle golfkentälle kuljetaan vartioimattoman tasoristeyksen kautta.
Paula Tiainen / Yle

Muutoin risteyksien turvallisuuden kohentaminen ja käytöstä poistaminen etenee varsin hitaasti.

– Tietysti raha on este. Kunnossapidon määrärahat ovat vähentyneet ja tätä samaa niukkuutta jakavat tiet, rautatiet ja vesiväylät, Liikenneviraston ylitarkastaja Jarmo Koistinen kuvailee.

Luontevimmin tasoristeyksien määrä vähenee ratojen perusparannustöiden yhteydessä. Esimerkiksi viime vuonna valmistuneen Seinäjoen ja Oulun välisen rataosuuden kunnostamisen myötä poistui käytöstä peräti sata tasoristeystä, Koistinen muistuttaa.

Lähiasukas kannattaa turmaristeyksen poistamista

Raaseporin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Ulf Heimberg (sd.) on asunut kahden tasoristeyksen välissä sijaitsevassa Skogbyn kylässä 70-luvulta lähtien. Toisessa risteyksessä on valot ja puomit, mutta toisessa ei.

Raaseporin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Ulf Heimberg. Taustalla näkyvät betoniporsaat estävät toistaiseksi Skogbyn tasoristeyksen käyttämisen.
Raaseporin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Ulf Heimberg. Taustalla näkyvät betoniporsaat estävät toistaiseksi Skogbyn tasoristeyksen käyttämisen.Paula Tiainen / Yle

Heimbergin mielestä turmaristeyksen poistaminen käytöstä olisi ainoa oikea ratkaisu, koska onnettomuuksia on ollut aiemminkin.

– Niitä ei saa enää missään nimessä tapahtua lisää. Tällä rataosuudella mennään ideasta käytäntöön luvattoman hitaasti. Toiseenkin risteykseen odotettiin valoja ja puomeja iät ja ajat, hän puhisee.

Lohjan golfkenttäorganisaatio on puolestaan selvittänyt käytöstä poistetun puomin asentamista Kaivurinkadun tasoristeykseen omalla kustannuksella. Ajatus tyssäsi hintaan, joka olisi noussut lähes 100 000 euroon.

Onnettomuuksia tapahtuu kaikenlaisissa tasoristeyksissä

Liikennevirastossa ei ole tarkkaa käsitystä tasoristeysonnettomuuksien perimmäisestä syystä. Esimerkiksi Hyvinkään ja Hangon välisellä rataosuudella on sekä asukkaita että risteyksiä paljon, ja se näkyy myös onnettomuustilastoissa.

Törmäyksiä tapahtuu kuitenkin myös hiljaisemmilla rataosuuksilla, Liikenneviraston ylitarkastaja Jarmo Koistinen huomauttaa.

– Jos olisimme löytäneet yhteisen, selittävän tekijän tasoristeysonnettomuuksille, niin toki pyrkisimme pureutumaan nimenomaan siihen. Pääosin onnettomuuksissa taitaa kuitenkin olla kyse tienkäyttäjien hetkellisestä [keskittymisen] herpaantumisesta.

Skogbyn tasoristeysonnettomuuden poliisitutkinta on loppusuoralla ja se etenee syyteharkintaan ensi kuussa.

Sokgbyn tasoristeyksen viereen on tuotu muistokynttilöitä.
Skogbyn tasoristeykseen tuotuja muistokynttilöitä lokakuussa 2017.Paula Tiainen / Yle
Lue seuraavaksi