1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalakukkoleipuri Hanna Partanen saamassa muistolaatan Kuopioon

Laatta on tarkoitus kiinnittää Kasarmikadulla toimivan leipomon seinään kesällä 2019, jolloin Hanna Partasen kuolemasta on kulunut 50 vuotta.

Kuopio
Hanna Partanen
Tässä Ylen arkistohelmessä vilahtaa myös kalakukkojen äiti Hanna Partanen itse. Video on peräisin vuonna 1958 lähetetystä ohjelmasta "Herkkujen herkku – muikkukukko".

Kuopiossa puuhataan muistolaattaa leipuri Hanna Partasen elämäntyön kunnioittamiseksi. Muistolaattaa on esittänyt Savon kielen seura.

Laatta aiotaan kiinnittää Kasarmikadulla toimivan leipomon seinään kesällä 2019, jolloin on kulunut 50 vuotta Hanna Partasen kuolemasta. Vuosina 1891–1969 elänyt Hanna Partanen perusti kalakukkoleipomon Tulliportinkadun ja Kasarmikadun kulmatontille vuonna 1930.

Perusteluiden mukaan kalakukko yhdistetään Kuopioon ja itäsuomalaisuuteen ja Hanna Partanen on tunnetuin kalakukkoon liitettävä henkilö. Erityisenä tekijänä pidetään myös sitä, että rakennuksissa toimii edelleen Partasen perustama ja hänen mukaansa nimetty perheyritys.

Kuopion hyvinvoinnin edistämisen lautakunta hyväksyi esityksen keskiviikkona. Esitys menee vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Lue seuraavaksi