1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kryptovaluutta

Tulli järjestää ensimmäisen takavarikoitujen bitcoinien huutokaupan keväällä: "Ruotsissa ostaja halusi nimensä julkisuuteen"

Tullin hallussa on useiden miljoonien eurojen arvosta valtiolle tuomittuja bitcoineja. Valtio ei aio keinotella kryptovaluuttojen mahdollisella arvonnousulla.

kryptovaluutta
Virtuaalivaluutta Bitcoinin logo liiketilan ikkunassa Helsingissä.
Virtuaalivaluutta Bitcoinin logo liiketilan ikkunassa Helsingissä.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Valtiokonttori julkaisi tiistaina ohjeet valtion viranomaisille virtuaalivaluuttojen käsittelyä varten.

Ohjeet koskevat muun muassa rikostutkintojen yhteydessä takavarikoitujen kryptovaluuttojen kuten bitcoinin käsittelyä ja myyntiä.

Valtiokonttorin maksuliikepäällikkö Keijo Kettunen kertoo, että kun kryptovaluutat on tuomittu valtiolle menetetyksi oikeuden päätöksellä, niin valtiokonttorin suosituksen mukaan ne tulee myydä huutokauppamenettelyllä.

Kettusen mukaan oleellista viranomaisten hallussa olevien virtuaalivaluuttojen säilytyksessä on se, että ne ovat niin sanotuissa kylmissä lompakoissa netistä irti olevalla tietokoneella.

– Lompakon käsittelyyn tulisi sitouttaa kaksi henkilöä. Eli siellä olisi kahden salasanan allekirjoittajan turvalompakko, joka voisi tulla kysymykseen, Kettunen sanoo.

Viraston johto vastaa sisäisestä valvonnasta ja siitä, että lompakoista ei häviä virtuaalivaluuttaa.

Kettunen kertoo, että Ruotsi on jo järjestänyt takavarikoitujen virtuaalivaluuttojen huutokaupan. Hänen mukaansa Ruotsin ensimmäisessä huutokaupassa bitcoinin hinta nousi markkinahintaa korkeammaksi.

– Sitä on spekuloitu, että miksi näin. Syitä on esitetty monia, muun muassa se, että ostajapuoli halusi nimensä julkisuuteen.

Kettunen arvioi, että Suomen viranomaiset eivät tule myymään bitcoineja alihintaan huutokaupassa. Valtio ei kuitenkaan spekuloi ja odottele kurssin nousua mahdollisimman korkeaksi.

Jos takavarikoidut virtuaalivaluutat joudutaan palauttamaan omistajalleen rikostutkinnan päätyttyä, ja vaihtokurssi on romahtanut takavarikon aikana, niin viranomaiset ratkaisevat mahdollisen korvausasian tapauskohtaisesti, Kettunen kertoo.

Valtaosa takavarikoiduista bitcoineista Tullin hallussa

Tulli on takavarikoinut yhteensä noin 2 000 bitcoinia. Lisäksi pienempiä määriä takavarikoituja virtuaalivaluuttoja voi olla poliisin ja ulosottoviranomaisten hallussa.

Tämän jutun julkaisuhetkellä yksi bitcoin maksoi Coinmarketcap-sivuston mukaan noin 11 300 dollaria eli noin 9 160 euroa. Siten Tullin takavarikoimien bitcoinien yhteenlaskettu arvo olisi nyt reilut 18 miljoonaa euroa.

Tullin talousjohtaja Pekka Pylkkänen kertoo, että bitcoineja on takavarikoitu 15–20 rikostutkinnan yhteydessä esimerkiksi huumausainerikoksissa.

Tullin haaviin päätyneistä bitcoineista 1 666 kappaletta on peräisin mieheltä, jonka Turun hovioikeus tuomitsi viime marraskuussa muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta pitkään vankeustuomioon. Mies pyöritti Tor-verkossa laajaa huumekauppaa Douppikauppa-nimellä.

Korkein oikeus ilmoitti tiistaina, että se ei anna valituslupaa Turun hovioikeuden päätöksestä, joten se jäi lainvoimaiseksi.

– Se 1 666 bitcoinin takavarikkoerä menee nyt myyntiin. Me joudumme miettimään, onko se liian iso erä yhtenä könttänä myytäväksi vai pitääkö sitä pilkkoa, Pylkkänen sanoo.

Ensimmäinen huutokauppa tänä keväänä

Tulli joutuu nyt päättämään, kuinka se järjestää bitcoin-huutokaupan. Tarkkaa päivämäärää tai järjestämistapaa huutokaupalle ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Uskaltaisin sanoa, että tänä keväänä Tulli tulee myymään bitcoineja. Luultavasti se on netin kautta tapahtuva huutokauppa, Pylkkänen sanoo.

Virtuaalivaluuttojen vaihtokurssit heiluvat runsaasti. Esimerkiksi bitcoinin arvo romahti helmikuun alussa, mutta nyt se on lähes kaksinkertaistunut pohjaan nähden.

Pylkkäsen mukaan Tulli ei pyri maksimoimaan huutokaupasta saatavia tuloja odottamalla sopivinta myyntihetkeä.

– Periaatteessa me myymme ne sitä mukaan, kun ehdimme eli sanoisin, että ei se siihen ainakaan suoraan vaikuta. Mutta kun ihmisiä ollaan, niin kyllähän se voi takaraivoissa tuntua.

Huutakaupasta saatavat rahat menevät valtion kassaan. Viranomaisten ei tarvitse maksaa veroja virtuaalivaluutan mahdollisesta takavarikon aikaisesta arvonnoususta.

Pylkkäsen mukaan valtiokonttorin ohjeistuksessa neuvotaan, että kryptovaluuttoja ei käsitellä valuuttoina vaan omaisuuserinä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Tulli ei ota vastaan esimerkiksi tuontitullausten maksuja bitcoineina vaan ainoastaan virallisilla valuutoilla.

Valtiokonttorin ohjeista kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Bloomberg. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Lohkoketjut demokratisoivat internetin ja mullistavat maailman – mutta huomaammeko mitään?

Moni sijoittaja jättää ilmoittamatta verottajalle kryptovaluutoista saamansa tulot – Bitcoin-yrittäjä pitää verokäytäntöä epäreiluna

Lue seuraavaksi