SVT: Ruotsin poliisi houkutteli rahalla todistajia valehtelemaan Palmen murhatutkinnassa

Ruotsin yleisradion haltuunsa saaman nauhan perusteella poliisi yritti saada päihteenkäyttäjiä oikeudessa Christer Petterssonia vastaan.

Olof Palme
Ihmisiä kokoontui Olof Palmen murhapaikalle helmikuun 28. päivä vuonna 2011. Palmen murhan vuosipäivä.
Ihmisiä kokoontui Olof Palmen murhapaikalle helmikuun 28. päivä vuonna 2011, kun murhasta oli kulunut 25 vuotta. Janerik Lundberg / EPA

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhaa tutkineessa poliisiryhmässä houkuteltiin päihteiden väärinkäyttäjiä isoilla rahasummilla todistamaan oikeudessa Christer Petterssonia vastaan. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

SVT:n Uppdrag granskning -ohjelma on saanut käsiinsä kuulustelunauhan, jonka perusteella tuomioistuinta johdettiin harhaan.

Ruotsin hallitus lupasi vuonna 1987 Palmen surmaajan jäljille johtavista vihjeistä jopa 50 miljoonan kruunun palkkion. Useat päihteiden väärinkäyttäjät ovat vuosien varrella väittäneet, että poliisi on houkutellut heitä rahalla vääriin todistuksiin.

Olof Palme ja Anna Lind.
Olof Palme ja Anna Lindh vuonna 1984. Molemmat poliitikot joutuivat myöhemmin henkirikoksen uhreiksi. Lars Jansson / EPA

SVT kertoo, että Christer Petterssonin ystävä Harri Miekkalinna oli yksi niistä, jotka joutuivat manipulointiyritysten kohteeksi. Tukholman käräjäoikeudessa vuonna 1989 Miekkalinna kertoi, että yksi poliiseista oli sanonut hänelle: "Jos autat meitä, voit ostaa paitsi talon, koko yhteiskunnan".

SVT:n mukaan syyttäjä ja poliisi ovat päättäväisesti torjuneet vastaavanlaiset todistajanlausunnot poliisin toiminnasta pötypuheena.

Uppdrag granskningin ruotsinkielisen tv-dokumentin voi katsoa netissä SVT Playstä (siirryt toiseen palveluun). Ohjelma on katsottavissa ulkomailla.

Aiheesta muualla:

Teori om Palmeutredningen: Polis satte dit Christer Pettersson (siirryt toiseen palveluun)

Palmespanare slår tillbaka efter granskning: ”Blir så förbannad” (siirryt toiseen palveluun)