1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisiylijohtaja ei lupaa Enontekiölle omaa poliisia – kunta ei aio luovuttaa

Enontekiö yrittää edelleen saada kuntaan oman poliisipartion.

lainvalvonta
seppo kolehmainen boleshoavda eanodagas eanodat 19.2.2018
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja Lapin poliisipäällikkö Esa Heikkinen tapasivat Enontekiön kunnan kanssa Hetassa maanantaina.Yle / Minna Näkkäläjärvi

Poliisijohto ja Enontekiön kunta neuvottelivat alkuviikosta kunnan poliisitilanteesta. Enontekiö jää ilman vakituista poliisia ensi kuussa, kun viran nykyinen haltija jää eläkkeelle. Suomen ylin poliisiviranomainen, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei lupaa Enontekiön kuntaan omaa poliisipartiota. Kolehmainen kuitenkin tunnustaa alueen erityishaasteet.

– Saamelaisalueet ovat eritysolosuhde, luonto ja pitkät välimatkat. Kaikki tämän tyyppiset asiat vaikuttavat siihen, että miten poliisitoiminta järjestetään tällä alueella, sanoo poliisiylijohtaja Kolehmainen.

Kuntalaiset pelkäävät

Ensikuusta lähtien lähimmät poliisit ovat Kittilässä ja Muoniossa, vähintään tunnin ajomatkan päässä Enontekiöltä. Enontekiön kunnan pohjoisimpaan kolkkaan Kilpisjärvelle on sitten jo pidempi matka. Ilman omaa poliisia kuntalaiset tuntevat turvattomuutta, sanoo Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.

– Kaikki pelkäävät, myös itse pelkään. Tieto siitä, että poliisi ei ole paikalla avaa mahdollisuuksia rikollisille, ja se jättää turvallisuustyhjiön. Se ei ole hyvä alusta Enontekiön kunnan elinvoiman kasvulle, sanoo Alatörmänen.

Poliisi
Emilia Malin / Yle

Poliisit siellä missä väestökin

Myös Suomen pohjoisin kunta Utsjoki on ollut jo muutaman vuoden ilman omaa poliisia. Poliisien määrää on viimevuosina jouduttu ja karsimaan poliiseja sijoitetaankin väestöpohjan mukaan, eli sinne missä on eniten ihmisiä ja tarvetta.

– Kun meidän voimavarat vähenevät, niin täytyy analyysiin perustuen sitten sijoittaa ne poliisit mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti ympäri valtakuntaa. Näillä voimavaroilla mitä meillä nyt on, niin tämmöiseen tulokseen me pääsemme, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kunta ei anna periksi

Enontekiön kunta on toiminut hyvin aktiivisesti pitääkseen poliisin kunnassa eikä kunta aio antaa periksi vieläkään. Enontekiö haluaa tehdä poliisihallinnon kanssa tiivistä yhteistyötä ja saada vielä kuntaan oman poliisipartion.

– Poliisia tarvitaan sen takia, että me haluamme turvallisuutta. Enontekiö on kasvava matkailukunta ja saamelaisalueen kunta. Me olemme rajakunta, meillä on suuret paliskunnat ja meillä on pakolaisia. Turvallisuuden puute ei saa olla este Enontekiön kunnan kehittymiselle, sanoo Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.

Eanodaga gielddastivrra ságadoalli Seppo Alatörmänen
Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.Rosa-Máren Magga / Yle
Lue seuraavaksi