Kemin linja-autoasema herää eloon – tiloihin tulossa pizzeria, baari ja kioski

Suojeluvelvoitettuun Kemin linja-autoasemaan tehdään remontti. Linja-autoasemalla toimii tällä hetkellä kukkakauppa, taksi, kampaamo ja bussikuskien taukohuone.

linja-autoasemat
Kemin linja-autoasema
Jarno Tiihonen / Yle

Kemin linja-autoasema jäi puoliksi tyhjilleen lokakuussa, kun Matkahuolto lopetti toimintansa siellä. Linja-autoaseman tulevaisuus näyttää kuitenkin jälleen hyvältä, sillä Pizzeria Roman yrittäjät Katja Miettunen ja Alan Sadiq ostavat rakennuksen kaikki osakkeet Matkahuollolta ja Kemin kaupungilta.

– Tammikuussa lähdin illalla töistä ja ajoin linja-autoaseman ohi ja aloin miettiä, että minkä takia siinä ei ole enää mitään. Se oli heräteajatus. Se oli sunnuntai-iltana ja sitten heti maanantaiaamuna soitin kaupungille, Miettunen kertoo.

Miettunen ehdotti ensin tilojen vuokrausta.

– Kaupunki olisi ehkä vuokrannut, mutta Matkahuolto halusi myydä. Nyt olemme sitten ostamassa molempien tiloja.

Pizzeria siirtyy linja-autoasemalle

Kaikilta osin yrittäjäpariskunnan suunnitelmat eivät ole vielä selviä, mutta ainakin pizzerian toiminnot siirtyvät linja-autoasemalle muutaman sadan metrin päähän nykyisistä tiloista.

– Kaikki on vielä vähän auki, mutta totta kai sinne tätä ravintolatoimintaa tulee ja ehkä pientä kioskitoimintaa ja baaria. Selvitämme myös, onko jotain muuta kehittämisen mahdollisuutta.

Miettunen kertoo, että yksi mahdollisuus voi olla lipunmyynti.

– Täytyy Matkahuollon kanssa selvittää, onko sellaista mahdollisuutta. Jos vain pystymme olemaan siinä mukana, niin ehdottomasti haluamme asiakkaille tarjota lippuja.

Yrittäjäpariskunta toivoo, että Pizzeria Roman tiloihin löytyy uusi yrittäjä, vaikka he siirtävät ravintolan toiminnot linja-autoasemalle.

–Emme pysty olemaan kahdessa paikassa yhtä aikaa. Toivottavasti tähän Roman tiloihin löytyy reipas yrittäjä.

Katja Miettunen
Katja Miettunen on toiminut Pizzeria Roman yrittäjänä neljä vuotta.Jarno Tiihonen / Yle

Suojelu rajoittaa remonttia

Kaupungilla on hallussa noin 40 prosenttia aseman osakkeista, jotka se myy 15 000 eurolla. Kaupungin mukaan rakennuksen arvoa heikentää huono kunto ja suojeluvelvoite.

– Museovirastolta ei ole vielä saatu vastausta siihen, mihin ei saa koskea. Jos katson linja-autoasemaa, niin ei se kovin houkuttelevalta näytä ulkoapäin, eikä sisältäkään. Me teemme, mitä saamme tehdä. Totta kai haluamme uusia pintoja ulkoa ja sisältä. Kaikki on vielä auki, mutta joku kaunis päivä nähdään, mitä me olemme saaneet sinne aikaiseksi, sanoo Katja Miettunen.

Valmista ehkä kesällä

Miettusen mukaan remontin valmistuminen vie noin puoli vuotta.

– Valmista voi olla kesällä tai ensi syksynä. Jonkin aikaa tässä Romassakin vielä tehdään ruokia.

Ratkaistava on myös nykyisten vuokralaisten tahto.

– Haluavatko he jatkaa, ja jos, niin millä tavalla. Mutta totta kai he jollain muotoa saavat jatkaa, jos he haluavat.

Linja-autoasemalla toimii tällä hetkellä kukkakauppa, taksi, kampaamo ja bussikuskien taukohuone.

Julkisuudessa on puhuttanut viime aikoina se, että linja-autoaseman vessat eivät ole olleet käytössä Matkahuollon lähdön jälkeen. Remontin jälkeen tämäkin korjaantuu.

Kemissä mukavaa pöhinää viime aikoina

Kemin elinkeinoelämässä on ollut aktiivista pöhinää viime aikoina.

Esimerkiksi Rakennusvarma suunnittelee perustavansa Ajoksen satamaan massiivipuuelementtitehtaan, juna-aseman ravintolatiloihin on avattu kahvila, elokuvateatteri on avautunut kahdeksan kuukauden tauon jälkeen ja majoituskapasiteettia on suunnitteilla lisää.

– Kemin tilanne vaikuttaa tosi hyvältä. Matkailijoita riittää varsinkin Aasiasta. Romassakin viime talvi oli tosi vilkas ja tämä talvi on ehkä vilkkaampi. Täällä kannattaa yrittää, koska matkailijoita liikkuu enemmän kuin aikaisempina vuosina.