Tämän tiedämme nyt Uganda-vyyhdistä – moni asia vastausta vailla

Ugandan poliisi kertoi, että Kampalassa kuolleen suomalaisen liikemiehen elimistössä oli jäämiä kokaiinista ja tuholaismyrkystä. Ei tiedetä, miten ne elimistöön päätyivät.

Patria
Pearl of Africa -hotelli Kampalassa Ugandassa.
Suomalainen liikemies löydettiin kuolleena Pearl of Africa -hotellista helmikuussa 2018. EPA

Suomalainen noin 40-vuotias liikemies löytyi 6. helmikuuta kuolleena hotellihuoneesta Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Mies oli saapunut Ugandaan edellisenä päivänä ja majoittunut Pearl of Africa -hotelliin.

Miehen tarkoituksena oli markkinoida puolustusteknologiaa valmistavan Patrian tuotteita Ugandan puolustusvoimille. Patria Land

-liiketoiminta oli antanut miehelle luvan markkinoida Patrian aseita, mutta virallista konsulttisopimusta ei ollut solmittu.

Miehen elimistöstä löytyi kokaiinia ja tuholaismyrkkyä

Ugandan poliisi käynnisti murhatutkinnan miehen kuolemasta.

Tiistaina poliisi kertoi, että miehen elimistöstä löytyi jäämiä kokaiinista ja tuholaismyrkystä. Lisäksi hänen suussaan oli toistaiseksi tunnistamatonta ruskeaa ainetta.

Poliisi ei ole kertonut, miten aineet olivat miehen elimistöön päätyneet. Poliisin mukaan mitkään näkyvät merkit eivät viittaa rikokseen tai kamppailuun. Kuolinsyyksi on kirjattu hapenpuute, joka johtui myrkytystilasta.

Ylen saaman poliisiasiakirjan mukaan myös eri hotellissa ollut ruotsalaismatkailija kuoli hapenpuutteeseen, joka oli seurausta myrkytyksestä.

Poliisi tehnyt pidätyksiä

Ugandan poliisi on tutkinnan yhteydessä pidättänyt (siirryt toiseen palveluun) liikemiestä lentokentälle vastaan tulleen ugandalaisen naisen sekä toisen naisen ja kuljettajan. Paikallisten lehtien mukaan lentokentälle tullut nainen oli vieraillut miehen hotellihuoneessa.

Aiemmin oli selvinnyt, että suomalaismies oli tullut Ugandaan väärennetyn kutsukirjeen turvin Dohasta Qatarista.

Kutsukirjeen väärentäjästä ei ole tietoa, mutta Ugandan turvallisuusviranomaiset uskovat miehen joutuneen huijauksen kohteeksi.

Patrian Isotalo: Lupaa ei olisi pitänyt antaa

Surmattu suomalaismies toimi pienessä liikkeenjohdon konsultointia tarjoavassa yrityksessä. Hän on ollut mukana myös useissa muissa yrityksissä, joista kaksi tarjoaa turvallisuus- ja vartiointipalveluja.

Patrian toimitusjohtajan Olli Isotalon mukaan miehelle ei olisi pitänyt antaa markkinointilupaa. Isotalo kertoi keskiviikkona, että hän sai kuulla koko asiasta vasta 11. helmikuuta.

Patriasta on eronnut kaksi johtajan nimikettä käyttävää työntekijää tapauksen takia.

Patria joutui antamaan tapauksesta selvityksen valtion omistajaohjauksesta vastaavalle ministeri Mika Lintilälle (kesk.).

Miksi Lindén oli mukana?

Liikemiehen mukana Kampalaan saapui entinen kokoomusministeri Suvi Lindén. Lindén on sanonut Facebookissa, että hän ei ollut Ugandassa Patrian asialla, vaan tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa.

Myös Isotalo sanoi keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), ettei Suvi Lindénillä ole Patrian kanssa mitään tekemistä, vaikka asia elää salaliittoteoriana somessa. Isotalon mukaan Patrialla ei ole tietoa Lindénin Kampalan-matkan tarkoituksesta.

Lindén ei ole kommentoinut matkaansa medialle.

Toimittaja pidätettiin ja vapautettiin

Suomalaisen kuolemasta laajan artikkelin kirjoittanut ugandalaisen Vision-lehden toimittaja Charles Etukuri siepattiin artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Hänet kuitenkin vapautettiin kuulustelujen jälkeen ilman syytteitä.

Lue myös:

Analyysi: Patrialla on sama pulma kuin viinakaupalla – ongelmakäyttäjille ei saisi myydä