Yhdysvaltojen vastaisku Pohjois-Korean hymydiplomatiaan – Ivanka Trump vierailee olympialaisissa sunnuntaina

Ivanka Trumpin odotetaan vievän takaisin Washingtoniin sovinnollisen viestin isälleen.

Ivanka Trump
Ivanka Trump.
Ivanka Trump.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tytär Ivanka Trump vierailee Etelä-Koreassa viikonloppuna, kertoo The Guardian-lehti. (siirryt toiseen palveluun) Ivanka Trump osallistuu olympialaisten päätösjuhlaan sunnuntaina. Hän tapaa myös Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin perjantaina.

Lehden mukaan Trumpin tyttären matkan odotetaan tekevän samanlaisen vaikutuksen Etelä-Koreassa kuin Pohjois-Korean Kim Jong-unin siskon Kim Yo-jongin vierailu Pyeongchangin avajaisissa toissa viikolla.

Kim Yo-jongin vierailua pidettiin merkkinä Koreoiden mahdollisesti lämpenevistä suhteista. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvallat ja Japani kritisoivat Pohjois-Korean propagandaosastoa johtavan Kim Yo-jongin vierailua.

Japanin pääministeri varoitti pohjoiskorealaisten hymydiplomatiasta. Yhdysvallat ja Pohjois-Korea eivät ottaneet avajaistilaisuuksissa näkyvästi mitään kontaktia toisensa edustajiin.

Olympialaisten avajaisviikolla myös sadat eteläkorealaiset osoittivat mieltään esimerkiksi Soulissa Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on asettanut Kim Yo-jongin viime vuoden tammikuussa talouspakotelistalle vakavista ihmisoikeusrikkomuksista syytettynä.

Keskiviikkona tosin kerrottiin, että Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence olisi ollut valmis tapaamaan Kim Yo-Jongin avajaisten aikaan.

Etelä-Korea toivookin Ivanka Trumpin vievän sovinnollista viestiä isälleen Washingtoniin. Etelä-Korea näkisi mielellään, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea aloittaisivat rakentavat keskustelut (siirryt toiseen palveluun).

Mieluummin Ivanka kuin Melania

Eteläkorealaisen lehden mukaan Ivanka Trumpin vierailu on parempi asia kuin jos presidentti Trumpin vastahakoiseksi kuvailtu vaimo Melania Trump saapuisi maahan. Eteläkorealainen Chosunilbo-lehti (siirryt toiseen palveluun) menee analyysissaan niinkin pitkälle, että pitää Ivanka Trumpia merkitykseltään todellisena Yhdysvaltojen ensimmäisenä naisena.

Presidentti Moon Jae-inin on kerrottu saapuvan vaimonsa kanssa vastaanottamaan Ivanka Trumpia lentokentälle, vaikka mitään diplomaattista velvoitetta ei ole rullata punaista mattoa Yhdysvaltojen presidentin tyttärelle.

Ivanka Trumpin rooli on ollut esillä siitä lähtien, kun hänen isänsä aloitti presidenttinä. Hän on virallisesti isänsä neuvonantaja, mutta ei saa palkkaa työstään.

Täysin rahaton nainen ei ole, sillä hän omistaa omaa nimeään kantavan vaate- ja asusteyrityksen. AP:n tekemien tutkimusten mukaan yhtiön tuotteet tehdään valtaosin Kiinassa ja tietojen saaminen yhtiön toiminnasta on vaikeutunut sen jälkeen kun Donald Trump astui virkaansa.

Ivanka Trumpin Etelä-Korean vierailun ohjelmassa on kerrottu olevan myös illallinen perjantaina presidentin palatsissa sekä Pohjois-Koreasta loikanneiden tapaaminen.

Vauvahuhuja Pohjois-Koreasta

Etelä-Koreassa media on myös pitänyt edelleen esillä Kim Yo-jongin vierailua.

Eteläkorealaisen median mukaan Pohjois-Korean johtajan sisko olisi sanonut eteläkorealaisille vierailunsa aikana olevansa raskaana. BBC kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona vauvahuhuista keskiviikkona.

Lähteenä tarinalle ovat eteläkorealaiset nimettömät virkamiehet. Huhuja on ei ole vahvistettu.

Pohjois-Korean johtajan perheestä on hyvin vähän tietoja. BBC:n mukaan varmuutta ei ole esimerkiksi siitäkään, onko Kim Yo-jongilla jo yksi lapsi.

Tarkennettu Reutersin tiedoilla 21. helmikuuta klo. 22.20: Ivanka Trump tapaa Etelä-Korean presidentin jo perjantaina ja Etelä-Korean matka kestää viikonlopun.

*Lue myös: *

Poliittinen olympiahenki hiipumassa? Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen lykätyt sotaharjoitukset jälleen esillä

Etelä-Korea pyrkii tapaamiseen Pohjois-Korean kanssa – presidentti: "Yhdistäkäämme sydämemme"

Pohjois-Korean cheerleaderit herättivät huomiota kannustuksellaan, mutta tunnettu suomalaiskappale hiljensi yli 200 hengen ryhmän täysin: ”He ovat makeita, mutta vähän outoja”

Koreoiden lämmin lauantaipäivä – Etelä-Korean presidentti sai kutsun Pohjois-Koreaan

Lähteet: YLE UUTISET, Reuters