1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Kokkolalta lopullinen niitti: Kahvila Saha ei saa toimia kesällä 2018

Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunnan päätös Kahvila Sahan poikkeusluvan hylkäämisestä ensi kesälle pysyy. Kaupungilla ei ole juridisia keinoja ottaa lupaa uudelleen käsittelyyn. Kahvila Saha ei siis saa toimia kesällä, mutta sen pihapiirissä voi kuitenkin järjestää Kulttuuriviikon tapahtumia, kesäteatteriesityksiä ja saunavuoroja.

Kahvila Sahan yrittäjä Outi Airola pitää Sahan kohtelua epäoikeudenmukaisena. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunta hylkäsi helmikuun alussa Sahan poikkeuslupahakemuksen. Hylkäämistä perusteltiin puutteellisilla parkkipaikoilla ja melurajoilla.

Pettynyt kulttuurikahvilan yrittäjä Outi Airola toivoi, että Kokkolan kaupunginhallitus olisi käyttänyt otto-oikeuttaan ja käsitellyt asian uudelleen. Lain mukaan kaupunginhallitus ei kuitenkaan voi muuttaa lautakunnan tekemiä lupapäätöksiä.

Viimeisetkin toiveet kahvilan aukiolosta ensi kesänä karisivat keskiviikkona.

– Istuin palaverissa Kokkolan johtavien virkamiesten kanssa. Kahvila Sahan kohtalo on nyt selvä, poikkeuslupaa ei voi ottaa uudelleen käsittelyyn. Kaikki juridiset mahdollisuudet on selvitetty, eikä mitään keinoja ole, sanoo Airola.

Kahvilan pihapiirissä saa kuitenkin järjestää Kulttuuriviikon tapahtumia, kesäteatteria ja saunavuoroja entiseen tapaan.

– Muualla pihapiirissä, vaikkapa teltassa, voi olla pop-up-kahvila ja Sahassa saa järjestää myös yksityistilaisuuksia. Vähän epäloogista, Airola kummastelee.

Pettynyt yrittäjä

Kokkolan Ykpihlajan Potinrannassa sijaitsevan kulttuurikahvila Sahan kohtalo on ollut väliaikaisten lupien varassa, koska alueelle on vasta tekeillä asemakaava.

Satamateollisuutta, palveluja ja asumista yhdistävän kaavan laatimista pidetään hankalana. Tavallisesti kaavoituksessa ei yhdistetä asumista ja suurteollisuutta kovin lähelle toisiaan.

Kulttuurikahvilan kohtalo on kuohuttanut sosiaalisessa mediassa ja poikinut esimerkiksi tuhansia nimiä keränneen adressin (siirryt toiseen palveluun) kahvilan puolesta.

Yleisön tuesta kiitollinen Airola tuntee tulleensa päätöksenteossa väärin kohdelluksi.

– Tämä tuntuu niin epäoikeudenmukaiselta. Samalla kaavattomalla alueella toimivat ravintola Pasaati ja työväentalon Saima-ruokala. Kumpikaan ei ole joutunut tällaiseen lupapyöritykseen kuin me.

Airola myös pitää koko lupaprosessia outona.

– Osa kieltävän lupapäätöksen tehneen lautakunnan jäsenistä on jälkeenpäin sanonut, ettei oikein tiennyt mistä päätettiin. Kuulemani mukaan asia kuitenkin tuotiin kahdessa kokouksessa esiin, ja niissä esiteltiin tarkasti, mistä nyt päätetään.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Keski-Pohjanmaa (siirryt toiseen palveluun) lehti.