Herätys: Työelämä suosii sosiaalisia, pakokaasujen terveyshaitoista uutta tietoa, aurinkoinen pakkassää jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Uimareita Allas Sea Pool merivesialtaalla Helsingissä.
Uimareita Allas Sea Pool merivesialtaalla Helsingissä keskiviikkona.Markku Ulander / Lehtikuva

Sosiaaliset työllistyvät muita paremmin ja ansaitsevat enemmän

Tuppisuut eivät enää pärjää työnhaussa. Tämä on käynyt ilmi usean yliopiston ja tutkimuslaitoksen yhteisessä Taidot työhön -tutkimushankkeessa.

Taustalla on teknologian murros. Koneet ovat ottaneet rutiininomaiset tehtävät hoitaakseen, ja ihmisten kontolle ovat jääneet tilannetajua ja vuorovaikutusta vaativat työt.

Lego ukot joukkiona.
Jeremias Perätalo / Yle

Sydänkohtaukset lisääntyvät selvästi, kun typen oksidit kohoavat äkisti

Sydänkohtausriski kaksinkertaistuu, jos typpidioksidin määrä nousee kaupungin hengitysilmassa 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Helsingissä vuorokausivaihtelu on tällä hetkellä jopa 80 mikrogrammaa.

Typen oksideja päätyy ilman ennen kaikkea liikenteestä. Niitä tuottavat varsinkin henkilöautojen dieselmoottorit. Pakkanen lisää typen oksidien päästöt moninkertaisiksi.

pakoputkesta tulee savua
Emmi Tulokas / Lehtikuva

HS-Gallup: Kokoomus säilytti suurimman puolueen aseman

Kokoomus on yhä Suomen suosituin puolue 21,7 prosentin kannatuksella, ilmenee Helsingin Sanomien tekemästä gallupista. Toiseksi suosituin puolue on SDP ja Keskusta seuraa kolmantena hieman nousseella kannatusprosentillaan 16,3.

Kaikkiaan muutokset kannatuksissa ovat kautta linjan hyvin pieniä.

Trump tapasi kouluampumisesta selvinneitä amerikkalaisnuoria – Ehdotti opettajien aseistamista

Pieniä tiukennuksia aseenostajien taustojen tarkastamiseksi ja opettajien aseistamista. Tässä ovat presidentti Trumpin lupaukset Floridan kouluampumisesta selvinneille nuorille ja heidän perheilleen, joita Trump tapasi Valkoisessa talossa keskiviikkona.

Aiemmin Trump myös sanoi tukevansa itselataavien aseiden tulinopeutta lisäävien lisäosien kieltämistä. Toistaiseksi Trumpin suunnitelmia on pidetty riittämättöminä ja monet ovat arvostelleet niitä.

Kouluampumisen kohdanneita perheitä Valkoisessa talossa tapaamassa presidentti Donald Trumpia.
Kouluampumisen kohdanneita perheitä Valkoisessa talossa tapaamassa presidentti Donald Trumpia.Shawn Thew / EPA

Saadaanko tänään pitkään himoittu yhdistetyn mitali?

Pyeongchangin talviolympialaisissa nähdään tänään kaksi lajia, joissa suomalaiset kilpailevat: ampumahiihto ja yhdistetty. Suomi ei ole saavuttanut yhdistetystä olympiamitalia 12 vuoteen, mutta tänään siihen on mahdollisuus.

Tästä voit katsoa tarkan aikataulun suomalaislajeihin ja torstain koko ohjelmaan. Suomalaisedustus nähdään siis ensimmäisen kerran klo 9.30 yhdistetyn joukkuemäen merkeissä. Yle seuraa olympialaisia hetki hetkeltä.

Mäkihyppääjä Eero Hirvonen
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yöllä olympialaisissa Itävallan Anna Gasser voitti olympiakultaa naisten big airissa.

Aamulla hyytävää, päiväksi lauhtuu – luvassa suurta lämpötilavaihtelua

Torstaiaamuun herätään Etelä-Suomessa asti kireisiin pakkaslukemiin. Yleisesti pakkasasteita on 15 ja 25 välillä – paikoin enemmän, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Päivällä pilvisyys lisääntyy maan länsi-, keski- ja pohjoisosassa.

Paikoin voi myös sadella vähän lunta. Suuressa osassa maata on aurinkoista ja pakkanen heikkenee selvästi. Lämpötilan vuorokausivaihtelu on suurta

Sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.