1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asevalvonta

Nuoret vaativat tiukempaa asevalvontaa – Trump lupaili pieniä muutoksia Valkoisessa talossa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupailee tiukennuksia aseenostajien taustojen tarkastamiseen ja jopa opettajien aseistamista.

asevalvonta
Kouluampumisen kohdanneita perheitä Valkoisessa talossa tapaamassa presidentti Donald Trumpia.
Kouluampumisen kohdanneita perheitä Valkoisessa talossa tapaamassa presidentti Donald Trumpia.Shawn Thew / EPA

Presidentti Donald Trump lupaili pieniä muutoksia aselakien kiristämistä vaatineille nuorille ja heidän perheilleen. Trump tapasi kymmeniä kouluampumisen kohdanneita perheitä Valkoisessa talossa keskiviikkona.

Trump lupaili, että ”taustatarkistuksissa ollaan tiukkoina”, muun muassa mielenterveyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lisäksi hän sanoi ”aikovansa tehdä paljon muitakin asioita”.

– Minulla on monia ideoita, monia muita ideoita. Valitsemme tärkeimmät ideat ja toimimme, hän lupaili.

Trump tapasi kouluampumisen kohdanneita perheitä, mutta harvoilla heistä oli konkreettisia ehdotuksia. Osa kertoi kannattavansa ikärajan korottamista aseiden ostamisessa. Tapaamisesta uutisoivat toimistojen lisäksi muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Trump voisi harkita aseita opettajille

Presidentti Trump sanoi nuorten ja heidän perheidensä tapaamisessa, että hän voisi harkita opettajien aseistamista uusien kouluampumisten ehkäisemiseksi. Trump kommentoi ideaansa Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaiden tapaamisessa Valkoisessa talossa. Kyseisen koulun ampumisessa kuoli 17 ihmistä viime viikolla.

Trumpin mielestä osa opettajista voitaisiin kouluttaa käyttämään aseita pelotteeksi mahdollisille kouluampujille. Trumpin mukaan ase voitaisiin antaa vain sellaisille opettajille, jotka ovat "hyvin päteviä aseiden käsittelyssä".

The Guardian (siirryt toiseen palveluun) nostaa esille, että vielä toukokuussa 2016 Trump vastusti aseiden tuomista luokkiin.

Kiivasta keskustelua USA:ssa

Yhdysvalloissa keskustelu maan aselaeista on käynyt entistä kiivaampana Floridan kouluampumisen jälkeen. Kymmenet Floridan kouluampumisesta hengissä selviytyneet nuoret ovat vaatineet aseiden tiukempaa valvontaa.

Osa heistä matkusti tapaamaan päättäjiä osavaltion pääkaupunkiin Tallahasseehen. Paikalle oli saapunut yli sata opiskelijaa Marjory Stoneman Douglas -koulusta, jossa 19-vuotiaan miehen epäillään ampuneen viime viikolla 17 ihmistä laillisesti hankitulla puoliautomaattiaseella.

Washingtonissa puolestaan sadat opiskelijat kokoontuivat Valkoisen talon edustalle. He huusivat iskulauseita Kansallista kivääriyhdistystä NRA:ta vastaan ja vaativat myös toimia presidentti Donald Trumpilta. Opiskelijat vetosivat presidenttiin, että hän asettaisi politikoinnin sivuun ja suojelisi koululaisia ja opiskelijoita aseiden tuhoisilta seurauksilta.

Tiistaina Trump sanoi tukevansa itselataavien aseiden tulinopeutta lisäävien lisäosien kieltämistä. Hän sanoi allekirjoittaneensa muistion, joka määrää säädöksen valmistelun oikeusministeriössä ja uskovansa uusien säädösten tulevan pian voimaan.

Toistaiseksi Trumpin suunnitelmia on pidetty riittämättöminä ja monet ovat arvostelleet niitä. Demokraatit kritisoivat, ettei oikeusministerillä ole riittäviä valtuuksia tiukennuksiin, eivätkä he uskoneet taustatarkastuslainsäädännönkään etenevän tarpeeksi pitkälle.

_Juttua on korjattu: 13.25 ja klo 16 Ampuja käytti puoliautomaattiasetta, ei automaattiasetta. Poistettu virheellinen tieto Hillary Clintonin asekannasta. _

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi