Raportti: Viharyhmien määrä on kasvanut Trumpin hallinnon aikana

Vuosittaisen tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa on jo lähes tuhat erilaista viharyhmää.

Kuva: CJ Gunther / EPA

Yhdysvalloissa erilaisten viharyhmien määrä on kasvanut presidentti Donald Trumpin hallinnon aikana, kertoo uutistoimisto AFP. Tuoreen raportin mukaan viharyhmien määrä on noussut neljällä prosentilla.

Yhdysvaltalaisjärjestö Southern Poverty Law Center (siirryt toiseen palveluun) julkaisee vuosittain viharyhmiä tarkastelevan tutkimuksen. Sen mukaan viime vuonna viharyhmien ja niiden jaostojen määrä nousi neljällä prosentilla vuoteen 2016 verrattuna.

Eniten ovat kasvaneet muslimivastaiset, natsiliikkeet sekä kovan linjan kansallismieliset ryhmät, jotka vastustavat sekä tummaihoisia että muslimeja. Natsimyönteiset ryhmät kasvoivat 99:stä 121:een. Muslimivastaisten määrä nousi 101:stä 114:ään ja kansallismielisten ryhmien osuus 193:sta 233:een.

Raportti kattaa kaikenlaiset viharyhmät, kuten esimerkiksi antisemitistiset sekä maahanmuuttovastaiset ryhmät. Tarkastelu kattaa kaikki Yhdysvaltain 50 osavaltiota.

Järjestön mukaan Yhdysvalloissa on nyt 954 viharyhmää. Järjestön arvioi, että kasvua ovat edistäneet omalta osaltaan valkoista valtaa vastustavat ryhmät, jotka näkevät Trumpin jonkinlaisena valkoisen ylivallan edustajana.

Aiheesta muualla: