Forssassa tyrmätylle Lotta Svärd -patsaalle etsitään sijoituspaikkaa Helsingistä

Neuvottelut patsaan sijoittamiseksi Helsinkiin ovat jo käynnissä.

Lotta Svärd
Lotta Svärd- järjestön tunnus naisen kauluksessa
Suojeluskunnan ja Lotta Svärd -järjestön historiallinen yhteys oli liikaa forssalaisille.Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Alkujaan Forssaan suunnitellun Lotta Svärd -patsaan sijoittamisesta Helsinkiin on käynnistetty neuvottelut.

Kaupunkiin suunnitellaan jo sijoituspaikkaa, kerrotaan Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksestä.

Lottaperinneyhdistyksen ja forssalaisen Lions Club/Kuhan jäsenistä koostuva työryhmä on päättänyt, ettei se aio etsiä patsaalle paikkaa muualta Forssan seudulta.

Työryhmä kartoittaakin hankkeen toteuttamismahdollisuuksia pääkaupungissa Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meren johdolla.

– Olisi hienoa, jos patsas saataisiin Helsinkiin. Tällä tavalla pääkaupunki voisi näyttää esimerkkiä ja osoittaa, että lottien työtä todella kunnioitetaan, sanoo Otto Meri.

Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Lotta Saarenmaa kertoo, että Helsinkiin mahdollisesti tulevan patsaan toteuttavaa taiteilijaa tai itse patsasta ei ole valittu.

Yhdistyksellä on kuitenkin valmiit suunnitelmat patsasprojektin toteuttamisesta.

– Forssan patsasta ei ole tilattu eikä virallista patsasluonnosta ole valittu. Meillä on kuitenkin valmiit suunnitelmat patsasprojektin toteuttamisesta, ja olemme valmiit neuvottelemaan niistä kiinnostuneiden kaupunkien kanssa, sanoo Lotta Saarenmaa.

Tähän mennessä Helsingissä ja Rovaniemellä on tehty aloitteet Forssan lottapatsaan saamiseksi paikkakunnalle.

Patsasluonnokset pyydettiin useilta taiteilijoilta

Forssan kaupunginhallitus torppasi patsashankkeen joulukuussa. Hankkeen kaatuessa kaupungin kieltävään päätökseen, ei itse patsastakaan tilattu.

– Työryhmä pyysi luonnokset kolmelta taiteilijalta. Toiveena oli mahdollisimman esittävät teos, jotta se ajaa perinnetyön tarkoitusta. Forssan kaupunginhallitus kielteinen päätös oli todellinen yllätys. Onneksi hankkeen toteuttavaa taiteilijaa tai patsasta ei oltu ehditty valita, muistuttaa Lotta Saarenmaa.

Saarenmaa sanoo, että Forssan kaupunginhallituksen kielteinen päätös oli kaupungilta selkeä arvolinjaus.

– Patsas ei ollut tervetullut Forssaan, joten katseet on käännettävä muita kaupunkeja kohden. Niissä arvostus on toivottavasti suurempaa, toivoo Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Lotta Saarenmaa.