Palokunta käy Tahkolla turhien hälytysten perässä harva se viikko – syynä usein ruoanlaitto ja tehoton liesituuletin

Osassa lomahuoneistoja on automaattinen hälytysjärjestelmä, eikä liesituulettimesta ole ruuan käryyn juuri apua.

Kuopio
Liesi, jolla on makaronilaatikkovuoka.
Katja Savonen

Tahkon alueelta tulee hätäkeskukseen jatkuvasti turhia palohälytyksiä. Viime vuonna niitä kertyi yli 30 ja tahti jatkuu edelleen samanlaisena.

Viime viikkoina turhia hälytyksiä on ollut muutamia. Suurin osa niistä aiheutuu ruuanlaitosta tulevasta kärystä, joka aktivoi paloilmaisimen.

Näin kävi myös viime viikolla Tahkolla lomailleelle porilaiselle Katja Savoselle. Makaronilaatikosta valui rasvaa kuuman uunin pohjalle ja rasva alkoi käryämään. Käry pelmahti huoneistoon ja automaattinen hälytysjärjestelmä teki hälytyksen hätäkeskukseen. Se taas hälytti paikalle palokunnan.

Savosen mukaan liesituulettimen käyttöohjeista ei ole tällaisiin tilanteisiin mitään hyötyä. Lisäksi edes liesituulettimen laittaminen täydelle teholle ei auttanut tilannetta. Samanlaisia kommentteja tuli Savosen mukaan ohikulkijoilta, joiden mukaan palohälytykset ovat arkipäivää ja liesituulettimet joissakin huoneistoissa toivottomia.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomestari Risto Taskisen mukaan ongelmia aiheuttavat heikkotehoiset liesituulettimet, jotka eivät poista käryä riittävästi. Usein liesituuletin on myös osa ilmanvaihtoa, jolloin niillä ei ole erillistä ilmakanavaa. Jos korvausilmaa ei saa kunnolla sisään, käry jää leijailemaan huoneilmaan. Oma osansa on myös hälytysjärjestelmillä.

– Vuosien myötä monet paloilmaisimet herkistyvät ja likaantuvat. Kiinteistön omistajat ovat kuitenkin velvollisia pitämään ne kunnossa, muistuttaa Taskinen. Hän toteaa samalla myös, että viranomaisen kannalta hälytyksiin lähdetään varmuuden vuoksi tarkastamaan tilanne, vaikka tiedossa olisi, että kyseessä on vain ruuan käry. Samalla asukkaita voidaan neuvoa vastaavan tilanteen välttämiseksi.

Pelastuslaitos perii kiinteistön omistajalta kolmannesta turhasta palokunnan käynnistä samassa kohteessa vuoden aikana 780 euron suuruisen laskun. Viime vuonna Tahkolta laskuja kirjoitettiin viitisentoista.