1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump ehdotti aseita opettajille – Poliisipäälliköiden yhdistys: "En tunne yhtään poliisipäällikköä, jonka mielestä se olisi hyvä idea"

Presidentin ehdotus sai muun muassa lukio-opettajan toteamaan, että uhkien havainnointi ei sovi yhteen opettamisen kanssa.

ampuma-aseet
Donald Trump tapaa Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaita Valkoisessa talossa.
Donald Trump tapasi Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaita Valkoisessa talossa keskiviikkona.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väläyttää yhdeksi ratkaisuksi kouluampumisiin aseita opettajille.

– Jos opettaja kykenisi käsittelemään tuliaseita, hän voisi saada hyökkäyksen pysähtymään todella äkkiä, Trump sanoi tavatessaan Marjory Stoneman Douglas -yläkoulun oppilaita.

Presidentin ajatuksen mukaan aseita annettaisiin aseen käsittelyssä kyvykkäille opettajille, jotka saisivat erityiskoulutusta. He kantaisivat asetta piilossa, eli ase olisi suljetussa kotelossa eikä näkyvillä.

Trumpin ehdotus on herättänyt kiivaitakin reaktioita Yhdysvalloissa.

Trump puhui aseväkivaltaa käsittelevässä tilaisuudessa 21.2.2018.
Presidentti Donald Trump tapasi floridalaiskoulun oppilaita ja keskusteli heidän kanssaan aseväkivallasta.

Poliisipäälliköiden yhdistyksen puheenjohtaja torjui Trumpin ehdotuksen tunteellisena vastauksena kouluampumisiin.

– En tunne ketään poliisipäällikköä, jonka mielestä se olisi hyvä idea, Yhdysvaltain suurimpien kaupunkien poliisipäälliköitä edustava Richard Myers sanoi USA Today -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Myers huomautti, että poliiseja on kritisoitu tappavan voiman käytöstä kevein perustein, vaikka he ovat saaneet kuukausien koulutuksen aseiden käyttöön.

Opettaja ei halua aseita kouluun

Twitterissä ohiolaiseksi lukion opettajaksi esittäytyvä Josh Grubbs sanoo, ettei kannata Trumpin ehdotusta.

– En voi elää jokapäiväistä elämää miettien, joudunko päästämään toisen ihmisen päiviltä. En voi mennä oppitunnelleni, katsoa opiskelijoita ja pohtia, kenet saatan joutua teloittamaan ennen kuin hän tappaa jonkun muun. En voi tehdä sitä, Grubbs tviittaa.

Grubbs sanoo olleensa aiemmin republikaanipuolueen jäsen ja kantaneensa revolveria mukanaan säännöllisesti. Nyt hän toteaa mielensä muuttuneen.

Grubbs perustelee mielipidettään sanomalla, että tuliaseen kantaminen julkisella paikalla herättää ahdistusta. Grubbsin mielestä aktiivinen uhkien etsiminen ei sovi yhteen opettamisen kanssa.

Vastapuoli vetoaa perustuslakiin

Patriootiksi itsensä esittelevä Chris Moore vetoaa Twitterissä Yhdysvaltain perustuslakiin ja sen toiseen lisäykseen.

Moore viittaa Yhdysvaltain valtion perustajiin kuuluvan Alexander Hamiltonin ajatukseen. Hamiltonin kuolemattomiin lausahduksiin kuuluu, ettei perustuslakia saa koskaan tulkita aseidenkanto-oikeutta rajoittavasti.

Myös Yhdysvaltain Kansallinen kivääriyhdistys NRA vetosi keskiviikkona nuorten perustuslailliseen oikeuteen puolustaa itseään.

NRA torjuu rynnäkkökiväärin hankinnan alaikärajan nostamisen 18:sta 21:een, mihin Trump vaikutti keskiviikkona suhtautuvan (siirryt toiseen palveluun) avoimesti.

NRA:n tiedottaja Dana Loesch yhtyi CNN:n town hall -keskusteluohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) presidentti Trumpin tulkintaan Floridan ampujasta mieleltään häiriintyneenä.

Loesch sanoi, että itselleen ja toisille vaarallisten hullujen ei pitäisi saada aseita.

Uhrin äiti: "Puhetta jo riittämiin!"

Kouluampumisten uhrien omaiset ovat vaatineet aselakeihin muutoksia.

Floridan ammuskelussa tyttärensä menettänyt Lori Alhadeff vaati CNN:llä (siirryt toiseen palveluun) presidentti Trumpilta käytännön toimia kouluturvallisuuden parantamiseksi.

– Puhetta on ollut riittämiin! Missä ovat toimenne? hän karjui ja nosti kätensä sydämen muotoon.

Floridan Parklandissa sijaisevassa yläkoulussa viime viikolla tapahtuneessa kouluampumisessa kuoli 17 oppilasta ja opettajaa. Koulusta erotettu oppilas ampui heidät puoliautomaattisella kiväärillä.

Ammuskelusta hengissä selvinneet nuoret ovat puhuneet julkisuudessa äänekkäästi väkivallasta ja vaatineet aselakeihin muutosta.

Lisää aiheesta:

Nuoret vaativat tiukempaa asevalvontaa – Trump lupaili pieniä muutoksia Valkoisessa talossa

Toimittajalta: Floridan kouluampuminen – Ajatuksia ja rukouksia, joopa joo

Jenkkinuoret kyllästyivät poliitikkojen tyhjiin puheisiin: "Jokaisen kouluampumisen jälkeen toistellaan samaa, mutta mikään ei muutu"

Lue seuraavaksi