1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yritysmurrot

Kauppaan murtauduttiin kuusi kertaa –"Poliisin toiminta äärettömän hidasta"

Samoin murtojen kohteena olevan Ranuan Tarvikekeskuksen yrittäjä arvostelee, ettei poliisin tutkinta etene.

Hillamarketin liikekiinteistö Ranualla. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Ranualaiset yrittäjät kritisoivat viranomaisten toimintaa liikkeidensä murroissa. Molemmat kertoivat ongelmasta Suomen Yrittäjien verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Ranuan K-Marketiin on murtauduttu yhteensä kuudesti kahden viime talven aikana, ja kauppias Anu Hietakangas on pettynyt poliisin toimintaan rikosten selvittämisessä.

Hietakangas kertoo muun muassa, että hätäkeskus ei lähettänyt paikalle poliisipartiota, vaan häntä kehotettiin menemään itse yksin murtopaikalle.

Kun epäillyn henkilöllisyys varmistui, hän kertoo itse selvittäneensä tämän kotiosoitteen ja menneensä paikan päälle odottamaan poliisi saapumista.

Yöt passissa kaupalla

Kauppiaan mukaan kaikista kuudesta murrosta epäillään samaa, paikkakuntalaista henkilöä. Murtojen uusiutumista poliisi ei ole pystynyt estämään.

– Murtautuja on haettu kotoaan Rovaniemelle päiväksi ja tuotu illaksi kotiin, ja murrot ovat jatkuneet, Hietakangas kertoo.

Hietakangas kertoo itse hoitaneensa asiaa olemalla yhteydessä sosiaalityöntekijöihin ja epäillyn omaisiin. Lisäksi hän on pitänyt vahtia kaupalla, yrittäen estää murrot.

Jokaisen murron jälkeen hän on mennyt kaupalle siivoamaan jäljet ja jäänyt yöksi vartioimaan tiloja, joissa ikkuna on ollut säpäleinä. Vakuutus korvaa vahinkoja, mutta ei kaikkea.

– Aikaa menee hirveän paljon ja seuraava työpäivä on menetetty, Hietakangas sanoo.

Hän ei tiedä miten asia on edennyt poliisissa.

Myös Ranuan Tarvikekeskukseen on murtauduttu useita kertoja. Yrittäjän mukaan poliisi ei ole ottanut häneen yhteyttä rikosilmoituksista huolimatta.

Yle Rovaniemi ei ole vielä tavoittanut Ranuan rikosten tutkijaa Lapin poliisilaitokselta kommentoimaan asiaa.