Ylen linkkitorni valaistaan Viron lipun väreillä lauantaina – Yle juhlistaa naapurimaata monin tavoin

Yle juhlistaa Viron itsenäisyyspäivää runsaalla ohjelmistolla.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ylen kunnioittaa Viron lauantaista juhlapäivää valaisemalla Pasilan linkkitornin Viron lipun väreillä. Linkkitornin valaistus on nähtävissä koko viikonlopun perjantai-illasta alkaen.

Ylen toimitusjohtajan Lauri Kivisen mukaan linkkitorni luo symbolisen valosillan lahden ylitse. Valaistus kertoo Suomen ja Viron yhteisestä historiasta ja vaiheista.

Kivinen sanoo Ylen eläneen naapurinsa mukana vuosikymmenien ajan, kun radio ja televisio ovat tarjonneet mahdollisuuden yhteydenpitoon ja kulttuurivaihtoon maiden välillä.

– Toivotan Virolle ja Viron yleisradioyhtiölle Eesti Rahvusringhäälingin kollegiolle menestyksellistä alkavaa uutta vuosisataa, sanoo Kivinen.

Linkkitornin valaistuksen on suunnitellut ja toteuttanut Jari Väisänen Yle Tuotanto ja Designista. Valaisussa käytetään LED-tekniikkaa, ja torniin tulee yhteensä 36 valonheitintä.

Samanlaisilla valoilla toteutettiin Senaatintorin rakennusten valaisu itsenäisyyspäivänä.

Yle juhlii myös ohjelmistossa

Yle kunnioittaa Viron satavuotispäivää myös runsaalla ohjelmistolla. Yle Areenaan on koottu oma Viro 100 -kanava, joka tarjoaa dokumentteja, draamaa, elokuvaa, oopperaa, balettia ja ajankohtaisohjelmia.

Perjantaina itsenäisyyspäivän aattoa juhlitaan Radio Suomen ja Vikerraadion yhteisellä Puhelinlangat laulaa -lähetyksellä. Ohjelmassa kuullaan sekä suomea että viroa. Perjantai-illan Uudenmaan uutiset kello 18:20 käsittelee myös Viroa.

Juhlinta huipentuu lauantaina, jolloin Yle seuraa itsenäisyyspäivän juhlintaa Tallinnassa. Osa lauantain Aamu-tv:stä lähetetään Tallinnasta. Heti sen perään nähtävässä TV1:n Ykkösaamussa toimittaja Jari Korkki haastattelee Viron parlamentin puhemiestä Eiki Nestoria.

Kello 11 TV1:llä alkavassa lähetyksessä nähdään muun muassa sotilasparaati. Kello 18:30 Yle Areenasta voi seurata Tartossa järjestettävää presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa eli linnan juhlia virolaiseen tapaan.

Ylen Elävä arkisto julkaiseen koko kuluvan kuun aikana runsaasti Viroa käsitteleviä ohjelmia.

Lisätietoa Ylen Viro-aiheisista ohjelmista löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)