1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. PyeongChang 2018

Taas hävettiin turhaan: Kansan lyttäämät olympia-asut keräävät kehuja maailmalla

Suomalaisurheilijoiden parjatut karvahatut melkein revitään käsistä olympiakylässä. Edustusasut suunnitelleelle Luhdalle kehut ovat balsamia haavoihin.

PyeongChang 2018
Vantaa. 100 päivää olympialaisiin tilaisuus Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuvassa Minttu Tuominen, Julia Kykkänen, Ristomatti Hakola, Matti Suur-Hamari, Peetu Piiroinen, Joona Kangas.
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Suomen olympiaurheilijoiden edustuasut ovat keränneet kehuja PyeongChangissa sekä kansainvälisessä mediassa. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes (siirryt toiseen palveluun) ja kansainvälisten julkkisten muotia seuraava InStyle-sivusto (siirryt toiseen palveluun)ovat nostaneet Suomen edustusasun kisojen parhaimmistoon.

Toisin kuin Suomessa, jossa Luhdan suunnittelemat asut julkistettiin kohun saattelemana marraskuussa. Niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa kritisoitiin muun muassa kansallisten tunnusten puuttumista sekä asujen moderniutta.

Luhta kertoi tuolloin suunnitelleensa asut tarkoituksella rohkeasti ja erityisesti Aasian markkinoita silmällä pitäen. Kotimaan kohun jälkeen kansainväliset kehut tuntuvat hyvältä, myhäilee Luhdan urheiluyksikön johtaja Juha Luhtanen.

Palautteen voimakkuus ja aggressiivisuus yllätti kyllä meidät.

Juha Luhtanen

– Onhan sillä äärimmäisen iso henkinen merkitys, että näinkin kansainväliset instanssit ovat noteeranneet. Tämä on erittäin positiivista julkisuutta Suomelle. Ja suunnittelijan puolesta olen varsinkin tyytyväinen – tämä kritiikki, mitä Suomessa tuli aluksi, oli niin vahvaa, että se rupesi vaikuttamaan herkkään ihmiseen, paljastaa Ylen Ajantasassa haastateltu Luhtanen.

Luhta on aiemmin vastannut edustusurheilijoiden vaatetuksesta ja ollut kritiikin kohteena.

– Usein ollut niin, että jos tykätään, ollaan hiljaa, mutta jos ei tykätä, niin palautetta annetaan vahvasti. Nyt liikuttiin kansallistasolla, niin kaikilla oli mielikuva, miten Suomea pitää edustaa olympiakisoissa. Palautteen voimakkuus ja aggressiivisuus yllätti kyllä meidät, myöntää Luhtanen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Suomalaisten edustuasut ovat herättäneet kiinnostusta myös olympiakylässä. Olympiaurheilijoilla on tapana vaihtaa pukuja tai asusteita toisen maiden urheilijoiden kanssa ja nyt suomalaisten asut ovat olleet kysyttyjä.

Asujen kysynnän on pistänyt merkille muun muuassa Suomen Olympiakomitean viestintäpäällikkö Laura Lehtonen, joka twiittasi ilmiöstä Etelä-Suomen Sanomien artikkelista (siirryt toiseen palveluun) syntyneeseen keskusteluun.

Kohutuista karvahatuista on tullut kyselyjä myös valmistajalle asti. Hatuista voi tulla keräilyharvinaisuus, sillä Luhta valmisti niitä olympilaisia varten kolmesataa.

– Heti kun asut julkistettiin, tuli kyselyjä. Karvahattu sai kaksijakoisen palautteen, toiset tykkäsivät tosi paljon ja toiset vihasivat. Ne ovat uniikkikappaleita, niitä ei otettu muuhun tuotantoon, kertoo Juha Luhtanen.

Luhdalla on sopimus myös vuoden 2020 ja 2022 olympialaisista. Ylen aiemmassa artikkelissa Luhtanen lupasi, että rohkeita valintoja on luvassa myös tulevina vuosina.

Kuuntele Juha Luhtasen haastattelu Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi