Ruotsin turvallisuuspoliisi: Väkivaltaista terrorismia ihannoivien uhka on uusi normaali Ruotsissa

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo varoittaa myös Venäjän yrityksistä vaikuttaa syksyn parlamenttivaaleihin.

Ruotsin turvallisuuspoliisi
Ruotsin turvallisuuspoliisin toimipiste Solnassa.
Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon toimipiste Solnassa.Säkerhetspolisen

TukholmaRuotsin turvallisuuspoliisi Säpo saa päivittäin useita ilmoituksia epäillyistä iskuista Ruotsiin.

Säpon mukaan jihadistijärjestö Isisin tukijat ovat suunnitelleet iskuja rakennuksiin Ruotsissa tai pyrkineet hankkimaan aseita tai räjähteitä tuntemattomiin tarkoituksiin.

Tiedot käyvät ilmi Säpon julkistamasta vuosiraportista 2017. Turvallisuuspoliisin johto sanoo, että äärinainesten uhka on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja siitä on tullut uusi normaali Ruotsissa ja muualla Euroopassa.

Väkivaltaista islamistista terrorismia ihannoivien ja radikalisoituneiden määrä on kymmenkertaistunut viime vuosina Ruotsissa. Heitä on turvallisuuspoliisin arvion mukaan tällä hetkellä 2000, kun määrä oli vuosikymmenen alussa 200.

Radikalisoitumisen taustalla on Syyrian sodan aikaan myös Ruotsissa herännyt kiinnostus islamistiseen valtioon ja verkon kautta tehtävän rekrytoinnin helpottuminen viime vuosina.

Säpon mukaan turvallisuustietojen kansainvälinen vaihto on kasvanut valtavasti eikä ole koskaan aiemmin ollut yhtä suurta kuin tällä hetkellä. Esimerkkinä mainitaan Drottningatanin terrori-iskun jälkeinen yhteistyö, jonka avulla tekijän mahdollisia yhteyksiä ja uusien iskujen mahdollisuutta on jäljitetty kansainvälisesti.

Venäjä toimii harmaalla vyöhykkeellä

Suurin tiedustelu-uhka Ruotsia vastaan on venäläinen vakoilu. Säpon mukaan joka kolmas venäläinen diplomaatti toimii peitetehtävässä.

Yksikön päällikkö Daniel Stenlingin mukaan Venäjä toimii harmaalla vyöhykkeellä ja pyrkii vaikuttamaan yksittäisiin asioihin. Yksi esimerkki on hänen mielestään raportointi maahanmuutosta Euroopan vaaleissa.

Turvallisuuspoliisi pitää mahdollisena, että Ruotsin syksyllä pidettäviin vaaleihin pyritään vaikuttamaan ulkopuolelta. Yhtenä uhkana pidetään mahdollista yritystä horjuttaa vaalijärjestelmän luotettavuutta kansalaisten silmissä.

Vieraiden valtioiden vaikuttamisyritykset ja verkkovakoilu sekä viranomaisia että yrityksiä ja elinkeinoelämää kohtaa on lisääntynyt. Myös kiinalaisten teollisuusvakoilu on lisääntynyt.

Ruotsi kohti vaaleja kahtiajakautuneena

Ruotsin yhteiskunnallista ilmapiiriä raportti kuvaa on kahtiajakautuneeksi. Vaalivuodesta on tulossa turvallisuuspoliittisesti vaativa myös kasvaneen verkkovihan ja -trollauksen takia.

Säpon mukaan Ruotsissa on turvallisuusaukkoja, joiden tilkitseminen ei onnistu vain turvallisuuspoliisin voimin vaan viranomaisten pitäisi ottaa vakavasti oman sektorinsa tietoturvallisuuden suojelu.

Säpon vuosiraportin 2017 löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)