Merikaarrossa puhkesi kirkkokapina seurakuntakodin puolesta

Vaasan seurakuntayhtymä aikoo poistaa käytöstä muun muassa useita seurakuntakoteja. Seurakuntalaiset vastustavat ja Merikaarrossa kerätään jo nimiä Siltarannan säilymisen puolesta.

seurakunnat
Lapsi ja aikuinen leikkivät leluilla.
Kiinteistöjen poistolistalla olevassa Siltarannassa toimii useita lasten ja nuorten kerhoja.Toni Pitkänen / Yle

Vähänkyrön Merikaarrossa kerätään nimiä seurakuntakoti Siltarannan säilyttämiseksi. Vetoomuksen on jo allekirjoittanut useampi sata vähäkyröläistä.

Vaasan seurakuntayhtymän kirkkoneuvosto päätti tammikuussa yllättäen lisätä Siltarannan poistettavien kiinteistöjen listalle. Päätös syntyi äänin 6–5. Vähässäkyrössä kummeksuttiin päätöstä, sillä kirkkoherra Petri Hautalan mukaan Siltaranta ei ollut poistettavien listalla ennen kokousta.

Siltarannassa toimii muun muassa lasten päiväkerhoja ja perhekerhoja. Parhaillaan selvitetään, millaiset vaikutukset Siltarannan käytöstä poistolla olisi lapsiperheille.

Kolmen lapsen äiti ja MLL:n Vähänkyrön yhdistyksen sihteeri Henna Lahtinen lähti avustamaan nimienkeruuta.

– Ihmiset ovat olleet aktiivisia ja ovat halunneet antaa tukensa Siltarannan säilymisen puolesta. Ihmiset kokevat Siltarannan tärkeäksi osaksi Merikaartoa, Henna Lahtinen toteaa.

Pulkalla kerhoon

Jos Vaasan seurakuntayhtymä päättää poistaa Siltarannan kiinteistön käytöstä, se tietäisi merikaartolaisille matkaa Vähänkyrön keskustaan. Se on monelle liikaa.

– Täällä on tosi paljon perheitä, joilla ei ole kuin yksi auto. Monella jää silloin seurakunnan kerhot väliin.

– On ollut niin ihana vetää lapset talvella pulkalla kerhoon tai työntää heitä rattailla kesät ja talvet. Tähän lähelle on voinut pyöräillä tai kulkea vaikka jalkaisinkin, Henna Lahtinen kertoo.

On ollut niin ihana vetää lapset talvella pulkalla kerhoon tai työntää heitä rattailla kesät ja talvet. Tähän lähelle on voinut pyöräillä tai kulkea vaikka jalkaisinkin.

Henna Lahtinen

Kirkon penkitkin tyhjenisivät

Henna Lahtinen arvioi, että Siltarannan alasajo näkyisi suoraan seurakunnan toiminnan hiipumisena Merikaarrossa.

– Itseäni hirvittää se, että moni seurakunnan toiminnassa mukana ollut jäisi sivuun. Perheet, jotka eivät välttämättä käy muuten esimerkiksi kirkossa, ovat tulleet sinne lasten toimintojen vuoksi.

– Tuntuu siltä, että kirkon penkitkin jäisivät vielä nykyistä enemmän tyhjiksi, jos Siltaranta viedään meiltä. Merikaartolaisilta on muutenkin viety jo muitakin toimintoja.

Perheitä muuttaa Merikaartoon

Henna Lahtinen ihmettelee, miksi Merikaarron palveluja karsitaan samaan aikaan, kun kylään muuttaa lisää väkeä, etupäässä lapsiperheitä.

– Tuntuu hullulta, että meiltä viedään kaikki palvelut pois.

Siltaranta-toimikunnan jäsenet Margit Dahlsten ja Helena Rinkineva muistuttavat, että Siltaranta palvelee myös Järvenkylän ja Torkkolan lähikyliä. Naiset listaavat äkkiseltään parisenkymmentä erilaista tapahtumamuotoa, joita Siltarannassa järjestetään säännöllisesti. Seurakuntakoti on myös perhejuhlien pitopaikka.

– Samaan aikaan Siltarannassa toimivat esimerkiksi partio, lähetyksen käsityökerho ja miesten piiri, Margit Dahlsten heittää esimerkin.

Vähänkyrön keskustaan valmistuu kesällä uusi seurakuntatalo. Osa vanhan seurakuntatalon toiminnoista on ollut jo lähes viisi vuotta evakossa. Vanhaa rakennusta ei kannattanut peruskorjata kosteus- ja sisäilmaongelmien vuoksi. Uusi seurakuntatalo on pienempi kuin vanha, joten esimerkiksi Siltarannassa toimivat lähetyskirpputori ja partio eivät toimintoineen ja tavaroineen sinne mahdu.

Vaasasta poistuu useita toimitiloja

Käytöstä poistettavien kiinteistöjen lista palaa takaisin kirkkoneuvoston harkintaan 22. maaliskuuta. Siltarannan lisäksi kiinteistöjen poistolistalla on Vähästäkyröstä Tervajoen rukoushuone sekä Vaasasta muun muassa Vetokannaksen kirkko, Lepikon leirikeskus sekä Metsäkallion ja Suvilahden seurakuntakodit.

–Jos meiltä otettaisiin pois sekä Merikaarron että Tervajoen toimitilat, meiltä vietäisiin kaksikolmasosaa tiloista pois, laskee Vähänkyrön seurakunnan kirkkoherra Petri Hautala.

Vaasan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Krister Koskela ymmärtää vähäkyröläisten huolen ja on itsekin Siltarannan säilyttämisen kannalla. Huolta toimitiloista riittää kuitenkin myös muissa kaupunginosissa.

– Nimien keruusta en ole kuullut muualta, mutta sekä seurakuntalaiset että luottamushenkilöt ovat olleet aktiivisia ja he ovat jättäneet vetoomuksia eri kohteiden säilyttämisestä, Krister Koskela kertoo.

– Vaasassa on useita kaupunginosia, joissa seurakunnilla ei ole käytössä mitään kiinteistöjä.

Seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päättää käytöstä poistettavista kiinteistöistä 11. huhtikuuta.