Musliminaiset saivat #MosqueMeToon – Ahdistelukeskustelun aloittajalle sataa törkyviestejä

Naiset kertovat, että seksuaalinen häirintä on hyvin yleistä muun muassa Mekkaan tehtävällä pyhiinvaelluksella.

Pyhiinvaltajat kiertävät Kaabaa tawaf-rituaalin aikana Mekassa. Viime vuonna pyhiinvaellukseen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä, Saudi-Arabia kertoi. Kuva: Mast Irham / EPA-EFE

Hollywoodista alkunsa saanut Twitter-kampanja seksuaalista häirintää vastaan saa yhä enemmän jalansijaa muslimimaissa.

Musliminaiset ovat saaneet oman hashtaginsa, #MosqueMeToo, joka kokoaa naisten kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä pyhiinvaelluksella ja muissa uskonnollisissa yhteyksissä.

Keskustelun avaaja (siirryt toiseen palveluun)on egyptiläisyhdysvaltalainen kirjailija, muslimi ja feministi Mona Eltahawy.

Hän kertoi jo vuonna 2013 julkisesti häirinnästä, jota oli kokenut (siirryt toiseen palveluun) hajjin eli Mekkaan tehtävän pyhiinvaelluksen aikana vuonna 1982. Helmikuun alussa hän kehotti muitakin musliminaisia rikkomaan hiljaisuuden, ja kertomaan ikävistä kokemuksistaan hashtagilla #MosqueMeToo.

Lukuisat naiset ovat jakaneet kokemuksiaan muun muassa kourinnasta ja sopimattomasta koskettelusta hajjin ruuhkassa.

Yksi heistä on Anggi Lagorio, joka kertoo sekä häneen että siskoonsa ja äitiinsä kohdistuneesta häirinnästä.

– Ihmiset ajattelevat, että Mekka on muslimien pyhin paikka, joten kukaan ei tee siellä mitään pahaa. Täysin väärin, hän toteaa.

Tviittaaja Hopless_case kertoo, että seksuaalinen häirintä on hyvin yleistä pyhiinvaelluksella ja erityisesti sen tawaf-rituaalin aikana. Puhun kokemuksesta, hän sanoo. Tawafissa pyhiinvaeltaja kiertää Kaaban temppelin seitsemän kertaa vastapäivään. Kaaban seinään on kiinnitetty musta kivi, jota pyhiinvaeltajat suutelevat ja koskettelevat.

Moni tviittaaja toteaa, että musliminaisten seksuaalinen ahdistelu pyhillä paikoilla osoittaa vääräksi väitteet, joiden mukaan naisten vaatimaton ulkoasu estäisi häirinnän.

– #MosqueMeToo osoittaa, ettei naisten asuvalinta ole perussyy häirinnälle. Miehet, jotka kasvatettiin machoajatteluun, kuten "tosi miehet nipistelevät takapuolia", "tytöt on tehty halattaviksi", kohtelevat naisia senmukaisesti. Jotkut miehet jopa ajattelevat, että naiset ottavat häirinnän kohteliaisuutena, tviittaa Aisha Murtad.

Monet miehet ovat tviitanneet tukensa ja kannustuksensa naisille. Eltahawy on kuitenkin joutunut myös viharyöpyn kohteeksi#MosqueMeToon aloittamisen takia.

Elthawayn mukaan häntä on toistuvasti syytetty valehtelijaksi, koska hän on kertonut ahdistelusta. Hän itse tiivistää kuulemansa syytökset eräässä tviitissään seuraavasti:

– Voisin kirjoittaa kirjan "Asiat, joita kuulet, kun sanot, että sinua on seksuaalisesti ahdisteltu". Kappaleiden otsikot olisivat: 1. Olet liian ruma ahdisteltavaksi, 2. Sinulle maksettiin tästä, 3. Haluat vain tulla kuuluisaksi, 4. Haluat vain huomiota, 5. Haluat tuhota islamin, 6. Haluat saada muslimimiehet näyttämään pahalta, 7. Olet huora jne. jne. jne.

Lukuisat tviittaajat kuitenkin kannustavat Eltahawyta ja kehottavat tätä jatkamaan.

– Olet uskomaton ihminen. Ihailen sitä, miten vahva olet meidän puolestamme, tviittaa käyttäjä dancinginshadows.

Volkan Topalli puolestaan toteaa olevansa muslimimies ja uskovansa Eltahawya täysin.

Lue myös: