Yläkoululaiset huolestuivat kouluruokailusta – ideoivat itse kännykkäsovellusta, jolla voisi tarkkailla moniko syö ja mitä

Esimerkiksi Kuusamossa jopa 37 prosenttia 8.–9. -luokkalaisista jättää päivittäisen kouluruoan syömättä, selviää THL:n tilastosta.

kouluruoka
Suvi Koivula ja Roope Siikaluoma kehittelevät kouluruokailuun älypuhelinsovellusta Kuusamossa. Nilon koulu.
Suvi Koivula ja Roope Siikaluoma ovat ideoineet kouluruokailun tarkkailemiseen tarkoitetun älypuhelinsovelluksen. Kuvasta puuttuu sovellusta myös ideoinut Aleksi Heiskanen.Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamolainen Suvi Koivula on huolestunut koulukaveriensa ruokailutottumuksista. Urheilua harrastava 9. luokkalainen on lähtenyt taistelemaan kouluruokailemisen puolesta yhdessä koulukaveriensa Aleksi Heiskasen ja Roope Siikaluoman kanssa.

Kolmikko on ideoinut älypuhelinsovelluksen, jonka tavoitteena olisi seurata koululaisten ruokailutapoja. Sillä voitaisiin tarkkailla, kuinka moni käy syömässä ja mitä ruokaa syödään.

– Sovelluksella voitaisiin myös arvostella ruokaa. Se sisältää myös mahdollisuuden seurata ruoan ravintoaineita, kertoo sovelluksen tekniikasta vastaava Roope Siikaluoma.

– Itse ainakin haluan tietää mistä ruoka tehdään. Nyt ruoka tuntuu olevan niin kovin kevyttä, että heti kohta ruokailun jälkeen on nälkä, Suvi Koivula toteaa.

Helposti tietoa kaikilta kouluilta

Koivulan mukaan sovelluksen koodi voitaisiin ottaa käyttöön kaikissa kouluissa. Sen avulla saataisiin helposti tietoa kuinka moni oppilas on käynyt syömässä.

Roope Siikaluoma ja Suvi Koivula ruokailevat Nilon koulun ruokalassa Kuusamossa.
Kuusamossa koululounaan jättää syömättä 37 prosenttia 8.–9.-luokkalaisista. Kuvassa lounastauko Nilon koululla Kuusamossa.Ensio Karjalainen / Yle

Sovellus auttaisi Koivulan mukaan myös ruoan tekijöitä säännöstelemään ruoanlaittoa niin, että ruoan hävikki olisi mahdollisimman pieni.

Kuusamossa lukion ja ammattiopiston opiskelijat kirjautuvat koululounaalle Kela-kortilla. Suvi Koivulan mukaan Kurkumaksi ristityllä sovelluksella voitaisiin korvata myös Kela-kortin käyttö.

Vielä idea-asteella olevaa sovellusta kuusamolaisnuoret haluaisivat kehittää edelleen.

– Jos vain aikaa ja rahaa olisi, olen ainakin itse halukas kehittämään sovellusta edelleen. Kuka ottaisi asiassa kopin, Roope Siikaluoma pohtii.

Jopa kolmannes jättää kouluruoan väliin

Kouluruoka maistuu huonosti yläkoululaisille, selviää THL:n teettämästä selvityksestä (siirryt toiseen palveluun).

Lounaan jättää syömättä koulupäivänä Suomessa lähes kolmannes 8.–9. -luokkalaisista. Kuusamossa kouluruoan ohittaa 37 prosenttia vastaavasta ikäluokasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna julkaisematilasto huolestuttaa sovelluksen kehittelijöitä.

– Moni kavereista käy syömässä, mutta suurin osa ruoasta menee roskiin. Osa käy juomassa ruokatunnilla vesilasin syöden sen kanssa vain näkkileivän, Suvi Koivula kertoo.

Valistus yksi keino tilanteen korjaamiseksi

Kuusamon kaupungin hyvinvointikoordinaattori Pirkko Määttä pitää THL:n kouluruokatilastoa huolestuttavana.

Erityisen huolestuttavana hän pitää asiaa myös siksi, että hänen mukaansa moni koululaisista jättää aamupalankin syömättä.

Kurkuma älypuhelinsovellus. Kuusamolaiset nuoret ideoivat kouluruokasovelluksen.
Ideoidun sovelluksen avulla koululaiset voisivat tarkkailla esimerkiksi mitä ruoka sisältää .Ensio Karjalainen / Yle

– Herää kysymys ovatko tilastojen oppilaat samoja, jotka eivät syö aamupalaa eivätkä koululounasta. Elävätkö he välipaloilla vai painottuuko heidän ruokailu kotona iltaan, jolloin aamulla ei ole nälkä, Määttä pohtii.

Määtän mukaan vallitsevalle tilanteelle on vaikea tehdä nopeasti mitään.

– Valistus lienee paras keino. Kotoahan ruokailuopitkin lähtevät ensisijaisesti. Kodeilla on suuri merkitys tässä asiassa, Määttä toteaa.