Puhemiesneuvosto ehdottaa tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamista – hylkäsi SDP:n vaatimukset suojelupoliisin valvonnasta

SDP olisi halunnut kirjauksen, että uudella valiokunnalla on oikeus valvoa kaikkea supon toimintaa.

Salassa pidettävät tiedot
Suojelupoliisi eli Supo
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eduskunnan puhemiesneuvosto esittää uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamista eduskuntaan. Puhemies Paula Risikon johdolla kokoontunut neuvosto ehdottaa, että eduskunnan työjärjestykseen tehdään muutokset, joita tiedustelun parlamentaarisen valvonnan järjestäminen vaatii.

Hallituspuolueet äänestivät eduskunnan puhemiesneuvostossa kumoon opposition SDP:n vaatimukset suojelupoliisin koko toiminnan alistamisesta parlamentaariseen valvontaan. Demareille ei riitä, että Supon tietojen keräystä valvotaan. SDP olisi halunnut kirjauksen, että valiokunnalla on oikeus valvoa kaikkea Supon toimintaa.

Kaataako SDP tiedustelulait? "Valvonnan on oltava kunnossa"

Tiedustelulakien kiireelliseen käsittelyyn ja viestintäsalaisuuden avaamiseen tarvitaan eduskunnassa SDP:n tukea. Aiemmin SDP määritteli, ettei se ole valmis hyväksymään eduskunnalle annettuja tiedustelulakeja, ellei suojelupoliisin tiedustelutoiminnan parlamentaarisessa valvonnassa valvota supon toimintaa kokonaisuutena. Hallituksen esittämissä tiedustelulaeissa supo muuttuisi tiedusteluorganisaatioksi nykyisen poliisiorganisaation sijaan.

Torstaina äänestyksen jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuvaili, että nyt syntyi "vakava repeämä tiedustelulakien käsittelyyn eduskunnassa".

Hän piti valitettavana, ettei hallituspuolueilla ollut halua lähteä hakemaan kompromissia asioista, joita sosiaalidemokraatit esittivät supon valvonnasta ja pykälistä, jotka liittyvät eduskunnan työskentelyyn.

– Toivon, että valiokunnissa, joihin tämä asia siirtyy, löytyy enemmän tahtoa löytää yhteistä näkemystä, Lindtman luonnehti.

Suoraa vastausta Lindtmanilta ei saa kysymykseen, aikooko SDP kaataa tiedustelulait, kuten puolue on aiemmin sanonut.

– Lähdemme siitä, että kun esitetään raskaita oikeuksia supolle, niin valvonnan on oltava kunnossa, hän vastaa.

Risikko: Valiokunnat tekevät muutoksia

Eduskunnan puhemies, puhemiesneuvoston johtaja Paula Risikko painotti, että työ jatkuu nyt valiokunnissa.

– Voi olla, että valiokunnat laajentavat uuden valiokunnan mahdollisuuksia valvoa suojelupoliisia, Risikko arvioi Ylen haastattelussa.

Risikko huomautti myös, ettei puhemiesneuvoston työryhmä ollut saanut toimeksiantoa supon kokonaisvalvonnasta.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on ehdottanut, että uusi eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta valvoisi tiedustelutoimintaa. Valtioneuvosto nimittäisi tiedusteluvaltuutetun, joka vastaisi laillisuusvalvonnasta.

Eduskunta käsittelee muutokset eduskunnan työjärjestykseen samoin kuin lakiehdotukset. Valiokuntakäsittelyn jälkeen ehdotusta käsitellään kahdesti eduskunnan täysistunnossa.

Lue myös:

Supon valvonnasta harvinainen riita eduskunnan puhemiesneuvostossa

Professori toppuuttelee eduskunnan salassapitosäännöksistä noussutta porua: Muutokset eivät vaikuta suurilta

Eduskunnan salassapitosäännöksiin tulossa muutoksia – vaitiolo halutaan ulottaa kaikkiin valiokuntiin