Tasatuntipunnerruksia ja työajalla harjoitteleva keilajoukkue – mitä virkistystä ja hengennostatusta sinun työpaikallasi on? Keskustele

Suomalaisfirmoissa työssä jaksamiseen keksitään toinen toistaan hauskempia ideoita. Usein pienissä firmoissa ei keksitä, kun ei ehditä.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Miltä kuulostaisi peruukkipäivä töissä? Peruukkipäivänä kaikki vetäisisivät hassun peruukin päähänsä, ja kaikilla olisi yhteistä puhumista ja hauskaa. Kuulostaa karnevaalilta, mutta tällaisia asioita suomalaisilla työpaikoilla mietitään.

Työelämän lainalaisuuksiin kuuluu, että töissä pitää olla sopivassa suhteessa pakertamista ja rennompaa meininkiä. Jos jompaakumpaa on liikaa, ei työnteosta pitkässä juoksussa tule mitään.

Pyysimme yrityksiltä tietoa, minkälaisilla virkistys- ja työkykyasioilla työntekijät saadaan välillä irti arjesta. Halusimme myös tietää, mitä keinoja firmat käyttävät työviihtyisyyden parantamiseen.

Vastauksista selvisi, että moni firma suhtautuu työkykytoimintaan suorastaan intohimoisesti.

Esimerkiksi Hämeenlinnasta lähtöisin oleva ohjelmisto- ja it-yritys Ambientia on jo kymmenen vuoden ajan listannut mitä ihmeellisimpiä liikuntasuorituksia työajalla tehtäväksi. Yhtiössä on muun muassa tehty etunojapunnerruksia tasatunnein. Kimppapunnerruksista saa pisteitä, ja pisteistä pienehköjä palkintoja.

Liikunta onkin monien työpaikkojen ”sosiaalista liimaa”. Helsinkiläisellä siivousfirmalla Cleanmarinilla on oma keilajoukkue. Joukkue saa harjoitella firman piikkiin kerran viikossa. Lisäksi kahdelle työntekijälle on ostettu polkupyörät, joilla poljetaan asiakkaalta toiselle.

Tehdään hauskaa mutta myös hyvää

Myös tamperelainen siivousfirma Koti Puhtaaksi urheilee yhdessä, mutta firmassa on päätetty hankkia yhteishenkeä ja hyvää mieltä hyväntekeväisyystyöllä. Firman henkilöstö ilmaantuu välillä vapaaehtoisena siivoamaan kohteita, ”missä siisteystaso on päässyt repsahtamaan, mutta maksajaa siivoukselle ei löydy.”

Oulussa toimivan kolmihenkisen Oulun Lämpökaivonporauksen mottona on vihreys. Pomo on hankkinut sähköauton, jolla hän poimii myös työntekijät töihin ja vie heitä lounaalle.

Oululainen markkinointitoimisto Kuulu taas järjestää joka päivä mindfulness-hetken ja tarjoaa työntekijöilleen jatkuvaa ravintovalmennusta. Kesällä työntekijät voivat lainata seisaaltaan melottavia SUP-lautoja.

Rovaniemeläinen sähköalan asiantuntijayritys SSEP Finland on juuri hankkinut hierontapöydän. Nyt yhtiö aikoo aloittaa toimistolla musavisan, johon jokainen työntekijä voi tuoda omaa lempimusiikkiaan.

Tamperelaislähtöinen teknologiayritys Vincit tarjoaa henkilöstölleen ”taaperon unikoulua”. Työntekijä saa halutessaan lapsiunikonsultin auttamaan, jos perheessä on pikkulapsivaiheen aiheuttamia univaikeuksia. Sekin virkistää sitten töissä.

Kenen kanssa yksinyrittäjä voisi pitää pizzaperjantain?

Yritykset kertovat, kuinka heillä järjestetään teemapäiviä, yhteisiä minilomia, spontaaneja kakkukahveja ja yllätyshierontaa. Suomessa on kuitenkin kymmeniä tuhansia yrityksiä, joilla ei ole minkäänlaista järjestettyä virkistystoimintaa työpaikalla.

Surullisimmassa tilanteessa ovat kaikkein pienimmät mikroyritykset sekä varsinkin yksinyrittäjät. Lähes 95 prosenttia Suomen vajaasta 300 000 yrityksestä on alle 10 hengen työpaikkoja.

Työterveyslaitos aikoo seuraavaksi selvittää, miten näitä firmoja saataisiin houkuteltua terveyttä edistävään toimintaan. Kiinnostusta ainakin on, sillä jo 1 200 pienyritystä on ilmoittanut halukkuudestaan olla TTL:n tutkimuksessa mukana.

Pizzaperjantait tai jo pelkkä lounas voivat olla mukavaa yhdessä jutustelua, joka irrottaa työntekijät hetkeksi työn ajattelemisesta. Yksinyrittäjillä ei kuitenkaan ole yleensä ketään tuota hetkeä jakamassa.

Tuottavuuden ja oman jaksamisen vuoksi työt pitäisi päivän aikana välillä pysäyttää. Pikkufirmojen jokapaikanhöylillä on kuitenkin yleensä aina kiire.

Parin vuoden takaisessa VTT:n ja Tampereen yliopiston Eustress-hankkeessa (siirryt toiseen palveluun) löydettiin keinoja ”stressin paremman puolen löytämiseksi”. Tutkijat huomasivat, että jo tavallista juhlavampi kahvihetki tai, että joku toi töihin suklaata, sai ihmeitä aikaan.

Mutta myös työpaikkojen virkistystoiminnassa on riskinsä. Jotkut ottavat esimerkiksi rappuskävelyhaasteet tai työmatkapyöräilyn liian vakavasti. Työterveyslaitoksella on huomattu, että joitakin työntekijöitä masensi, jos muut napsivat heitä enemmän liikuntapisteitä.

Kommentointi on suljettu.