Hypo: Kaupunkien kesken on alkanut pudotuspeli asukkaista – suurimmista kaupungeista vain seitsemän selviää voittajina

Hypon mukaan asuntojen hintojen nousu jatkuu vielä pari vuotta.

asuminen
Rakennustyömaa Helsingin Kalasatamassa.
Rakennustyömaa Helsingin Kalasatamassa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Asuntoluototukseen erikoistuneen Hypon vuoden ensimmäinen asuntomarkkinakatsaus ennustaa voimakkaan rakentamisen jatkuvan ja hintojen nousevan vilkkaana pysyvän asuntokaupan ansiosta.

Hypo ennustaa, että asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia ja ensi vuonna kaksi prosenttia. Ero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen hinnoissa kasvaa edelleen, koska asuntojen uudistuotanto ei pysy muuttoliikkeen aiheuttaman kysynnän mukana etenkään Helsingissä.

Kaupunki vastaan kaupunki

Hypon mukaan suurimpien keskuskaupunkien välillä on meneillään pudotuspeli. 21 suurimmasta kaupungista yksi kolmannes kasvaa voimakkaasti, toinen hieman ja kolmas kolmannes kituu ja hiipuu väestökadon kanssa.

Juhana Brotherus
Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että Suomessa on pian vain seitsemän kasvuun kykenevää kaupunkia.Jari Kovalainen / Yle

– Tämä näyttää olevan yleinen kehitys myös muualla kuin Suomessa. Isoimmissa kasvukeskuksissa palveluelinkeinot voivat parhaiten, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Tämä pudotuspeli näkyy asuntomarkkinoilla. Kasvukaupungeissa tästä vuodesta tulee vahvin vuosi noin kymmeneen vuoteen, mikä merkitsee vilkasta asuntokauppaa ja nousevia hintoja.

Vastaavasti muuttotappioalueilla hinnat laskevat ja asuntojen myyntiajat pitenevät tai ainakin tuntuvat pitkiltä.

– Jos aiemmin kisattiin kaupungit vastaan maaseutu, nyt kisataan kaupunkien kesken, Brotherus tiivistää.

Kaupunkien väestönkasvu 2017
Yle Uutisgrafiikka

Tähän liittyen katsauksessa kritisoidaan viisi vuotta sitten voimaan tullutta varainsiirtoveron korotusta, jonka Hypo katsoo jarruttavan asuntokauppaa.

Varainsiirtoverosta voisi luopua

Maaliskuussa 2013 asunto-osakkeen varainsiirtovero korotettiin 1,6 prosentista kahteen ja samalla veron laskentaperusteeksi muutettiin osakkeen velaton hinta, kun aiemmin perusteena oli kauppahinta.

Brotherus pitää kiristynyttä varainsiirtoveroa nyt ennätyksellisen rankkana keskituloihin verrattuna.

– Varainsiirtovero on tietyllä tavalla muuttovero. Ei ole suurta erimielisyyttä siitä, että se on eräänlainen jarru muuttoliikkeelle. Taloustieteilijät ovat varsin yksimielisiä siitä, että veron tulisi suunnata kohti nollaa.

Taloyhtiölainojen voimakasta kasvua Hypo pitää isona riskinä asunnon ostajalle. Hypo neuvoo ostajaa ottamaan tarkasti selvää asuntoyhtiön omistusrakenteesta.

Jos joukossa on paljon sijoittajia ja etenkin rahastoja, kasvaa riski tulevista lainakustannuksista voimakkaasti.

– Miettisin [asunnon ostamista] ainakin kaksi kertaa ja riskin toisella puolella pitäisi olla vähintäänkin aavistuksen verran matalampi hinta, Brotherus neuvoo asunto-osakkeen ostamista harkitsevia.

Niin ikään Hypo neuvoo asunnon ostajaa ottamaan selvää, saako taloyhtiön lainaosuuden kilpailuttaa tai maksaa pois ilman huomattavia lisäkuluja.

*Lue myös: *Asuntokauppa vilkastui vuoden alussa kasvukeskuksissa – suomalaiset uskaltavat taas vaihtaa myös suurempaan