1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talousvaikeudet

Ulosottojen määrä hirvittää kansanedustajia – oikeusministeri lupaa etsiä resursseja velkaantumisen ehkäisyyn

Eduskunnan kyselutunnilla nousi esiin talousleikkausten vaikutus ulosottojen määrän kasvuun.

Talousvaikeudet
Grafiikka
Oikeusministeri Antti Häkkänen eduskunnan kyselutunnilla 22.2.2018.Yle Uutisgrafiikka

Kansalaisten velkaantuminen ja ulosottojen suuri määrä nousivat puheenaiheeksi eduskunnan kyselytunnilla. SDP:n Satu Taavitsainen vyörytti syytä hallituksen pienituloisille tekemiin leikkauksiin, jotka ovat hänen mukaansa johtaneet köyhyyden syvenemiseen ja ihmisten maksuvaikeuksien lisääntymiseen.

Taavitsainen totesi, että yli puoli miljoonaa suomalaista on joutunut ulosottoon muun muassa välttämättömien terveydenhuoltokulujen ja sosiaali- ja terveydenhoidon maksujen vuoksi.

Pienituloisia, eläkeläisiä, työttömiä ja vammaisia on joutunut korkeiden sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen takia häikäilemättömien perintätoimistojen armoille.

Satu Taavitsainen (sd.)

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) totesi, että ulosoton asiakkaiden ja velkaongelmien määrä on kasvanut voimakkaasti. Julkisten palvelumaksujen lisäksi ongelmia aiheuttavat Häkkäsen mukaan myös esimerkiksi kulutusluotot ja arjen taloudenhallinnan vaikeudet.

Grafiikka
Satu TaavitsainenYle Uutisgrafiikka

Häkkäsen mukaan myös julkisten palveluiden maksuissa on noudatettava normaalia perintätoimintaa, mutta oikeusministeriössä seurataan jatkuvasti, että perintä on asianmukaista. Häkkänen kuitenkin otaksui, että perintälainsäädäntöä joudutaan lähivuosina uudistamaan.

Luulen, että tätä lainsäädäntöä joudutaan lähivuosina päivittämään aika reilustikin, koska tämä ongelma paisuu koko ajan.

Antti Häkkänen (kok.)

Perussuomalaisten Mika Niikko nosti esiin pikaluottoyhtiöiden tavan kiertää viime vaalikaudella säädettyjä korkokattoja ja peräsi hallitukselta uusia toimia pikaluottojen aiheuttamaa velkaantumista vastaan. Häkkänen totesi, että pikavippikysymys on otettu uudelleenvalmisteluun oikeusministeriössä. Häkkänen lupasi uusia linjauksia kevään aikana.

Pikavippiyhtiöt ovat järjestään kiertäneet tätä lakia ottamalla edelleen jopa tuhansien prosenttien korkoja.

Mika Niikko (ps.)

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kiinnitti huomiota kannustinloukkuun, jossa ulosoton suojaosa jää niin pieneksi, että velallisen ei kannata ottaa vastaan työtä. Kahuluodon mielestä suojaosaa voisi porrastaa niin, että työn vastaanottaminen olisi kannattavampaa.

Henkilö voi olla siinä tilanteessa, että vouti vie pienestä palkasta yhteensä verotuksen kanssa jopa 90 prosenttia.

Outi Alanko Kahiluoto (vihr.)

Häkkäsen mukaan oikeusministeriössä on pohdittu kannustinloukkujen purkamista korottamalla suojaosaa tai muilla keinoilla. Häkkäsen mukaan myös maksuihin myönnettävät lykkäyskuukaudet voisivat olla toimiva keino.

Häkkänen painotti myös ennalta ehkäiseviä toimia velkanongelmien vähentämiseksi. Talous- ja velkaneuvonnassa ei ole Häkkäsen mukaan viime vuosina ollut riittäviä resursseja, mutta hän lupasi kaikista muista taloushaasteista riippumatta pyrkiä lisäämään niitä.

Lue seuraavaksi