1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

EU-tuomioistuin: Puolan ilmansaasteet rikkovat lakia

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan ilmansaasteet aiheuttavat Puolassa vuosittain 50 000 ennenaikaista kuolemaa.

Lublinin kaupunkinäkymä Puolassa Kuva: Wojciech Pacewicz / EPA

Euroopan unionin tuomioistuin katsoo Puolan rikkoneen ilmanlaatua sääteleviä lakeja. Tuomioistuin vaati torstaina Luxemburgissa, että Puolan on viivyttelemättä alettava noudattaa sääntöjä tai sille määrätään rangaistukseksi sakkoja.

Tuomion mukaan maa on jo vuosien ajan ylittänyt myrkyllisille hiukkaspäästöille asetetut rajat vuosina 2007–2015. Pienhiukkaset voivat sisältää hiilivetyjä, raskasmetalleja ja dioksideja, jotka ovat haitallisia päätyessään hengitysteihin ja keuhkoihin.

Muutamia tunteja päätöksen jälkeen pääministeri Mateusz Morawiecki julkisti tukiohjelman, jolla autetaan hiiltä polttavaa maata eristämään kotejaan ja korvaamaan vanhanaikaisia lämmitysuuneja moderneilla versioilla.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan ilmansaasteet aiheuttavat Puolassa vuosittain 50 000 ennenaikaista kuolemaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n vuoden 2016 raportti mainitsee olevan kiusallista, että Euroopan 50 kaikkein saastuneimmista kaupungeista 33 oli Puolassa.

Puolalla muitakin tapauksia työn alla

Euroopan unionin tuomioistuin on ollut napit vastakkain Puolaa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen kanssa myös esimerkiksi ympäristö- ja maahanmuuttoasioista sekä demokraattisen oikeusvaltion periaatteista.

Puolan saama ilmanlaatutuomio tulee kaksi päivää sen jälkeen, kun EU-tuomioistuimen julkinen asiamiehen mukaan Puola rikkoi lakia jatkaessaan hakkuita yhdessä Euroopan aarniometsistä, jossa on ainutlaatuinen kasvi- ja eläinlajisto. Siellä elää muun muassa Euroopan suurin nisäkäs, visentti.

– Puolan hallituksen päätökset sallia metsän hakkuut "loukkaavat EU:n lainsäädäntöä", sanoi EU-tuomioistuimen julkinen asiamies Yves Bot. Bot pitää niitä lainvastaisina.

Kyseinen Bialowiezan metsä sijaitsee Valko-Venäjän rajalla, Euroopan lehtimetsävyöhykkeellä. Se on suurin jäänne aarniometsistä, jotka aikanaan peittivät laajaa osaa Euroopasta.

Puolan hallituksen mielestä ikimetsän kuolleissa puissa elävät kuoriaiset aiheuttavat vahinkoja, maa haluaa torjua metsäpalojen riskejä ja taata turvallisuutta. Ympäristöaktivistit, tutkijat ja muut kriitikot ovat väittäneet, että Puola harjoittaa kaupallisia hakkuita.

Puolan uusi ympäristöministeri Henryk Kowalczyk on vakuuttanut Puolan kunnioittavan tuomioistuimen lopullista tuomiota ja aiempien toimien varmistavan metsän säilymisen parhaassa mahdollisessa tilassa nykyisille ja uusille sukupolville.

Tuomioistuin määräsi heinäkuussa Puolan keskeyttämään puunkorjuun ja odottamaan lopullista päätöstä. Joulukuussa se uhkasi hallitukselle sakkoa jopa 100 000 euroa päivässä, jos hakkuut jatkuvat.

EU-tuomioistuin seuraa usein, mutta ei aina julkisen asiamiehen oikeudellisia mielipiteitä lopullista päätöstä tehdessään. Tätä päätöstä odotetaan myöhemmin, todennäköisesti huhtikuussa.

Komissiolta moitteita muillekin maille

Komissio on jo aiemmin vienyt Bulgarian EU-tuomioistuimeen, joka katsoi maan rikkovan ilmanlaatunormeja.

Viime kuussa Euroopan komissio varoitti yhdeksän muuta jäsenmaata, että se voi myös ryhtyä oikeustoimiin ilmanlaadun vastaisten sääntöjen rikkomisesta. Nämä maat olivat Ranska, Saksa, Britannia, Espanja, Unkari, Italia, Tšekki, Slovakia ja Romania.

Ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain noin 400 000 ennenaikaista kuolemaa.

Lue myös:

Kiistely Białowieżan metsän kohtalosta jatkuu: Puola hakkaa ikimetsää EU-tuomioistuimen kiellosta huolimatta

Puolan tuhatvuotista ikimetsää puolustavat aktivistit juhlivat erävoittoa, mutta pelkäävät metsäkoneiden paluuta