1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Asekeskustelu kuumenee koko ajan Yhdysvalloissa – Poliisin toiminta ja opettajien aseistaminen puhuttavat, Washingtoniin suurmielenosoitus

Suuri yleisö Yhdysvalloissa menettää kiinnostuksensa joukkoampumisiin yleensä parissa päivässä. Viime viikon Floridan tapahtumat näyttävät kuitenkin tehneen pysyvämmän vaikutuksen.

Yhdysvallat
Opiskelijoita mielenosoituksessa.
Opiskelijat osallistuivat aseiden rajoittamisen puolesta järjestettyyn mielenosoitukseen Marylandin Silver Springissä keskiviikkona.Win Mcnamee / AFP

*WASHINGTON *Parklandin kouluammuskelu on nostattanut Yhdysvalloissa poikkeuksellisen laajan julkisen keskustelun samalla, kun tapahtumapaikkana olleen Marjory Stoneman Douglas -lukion nuorten käynnistämä aseiden rajoittamista vaatima liike on kasvanut maanlaajuiseksi.

Maaliskuun 24. päiväksi pääkaupunki Washingtoniin suunnitellaan suurmielenosoitusta, jossa nuoret aseidenvastustajat ja naisten oikeuksia ajava #metoo-väki yhdistäisivät voimansa.

Marjory Stoneman Douglas -lukion entinen oppilas tunkeutui koulurakennukseen viime viikon keskiviikkona ja surmasi 17 ihmistä. Välikohtaus oli Yhdysvaltain tähän mennessä yhdeksänneksi vakavin joukkoammuskelu.

Pahin oli viime lokakuussa Las Vegasissa. Country-musiikkikonsertissa riehunut asemies tappoi silloin 58 ihmistä. Lisäksi satoja ihmisiä loukkaantui.

Kuvassa ihmismassaa pitelemässä kynttilöitä pimenevässä illassa.
Sadat kouluampumisesta järkyttyneet ihmiset kokoontuivat hiljaiseen hetkeen Parklandissa, Floridassa 15. 2. 2018.Giorgio Viera / EPA

Poikkeuksellisen paljon google-hakuja

Las Vegas järkytti yhdysvaltalaisia pari päivää, mutta sen jälkeen sekä julkinen keskustelu että internetin google-haut asevalvonnasta tyrehtyivät.

Floridan tapahtumat sen sijaan pysyvät esillä. Niitä puidaan edelleen uutisissa kärkiaiheina. Google-haut sanoille ”gun control” eli asevalvonta ovat pysyneet korkealla.

Ihmiset kokoontuvat Marjory Stoneman Douglas –yläkoulun läheisyydessä.
Ihmiset kokoontuivat Marjory Stoneman Douglas –yläkoulun läheisyydessä Parklandissa torstaina.Mark Wilson / AFP

”Poliisin olisi pitänyt kohdata tappaja”

Ammuskelun tutkinnassa tuli keskiviikkona esiin uutta tietoa.

Browardin piirikunnan sheriffi kertoi, että ammuskeluun hälytettiin paikalle poliisi. Hän ei kuitenkaan mennyt sisään koulurakennukseen, vaan jäi jostain syystä neljäksi minuutiksi ulkopuolelle tarkkailemaan tilannetta.

Sheriffin mukaan on mahdollista, että poliisi olisi voinut taltuttaa ampujan. Eläkeikää lähestyvä poliisi erosi tehtävästään keskiviikkona ja hänen toimistaan on käynnistetty erillinen tutkinta.

– Hänen olisi pitänyt mennä sisään. Kohdata tappaja ja tappaa tappaja, sheriffi Scott Israel sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Donald Trump tapaa Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaita Valkoisessa talossa.
Donald Trump tapasi Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaita Valkoisessa talossa keskiviikkona.Mandel Ngan / AFP

Opettajien liitto tyrmää aseet

Presidentti Donald Trump tarkensi keskiviikkona aiempia puheitaan tarpeesta aseistaa opettajia. Trump sanoi, että mahdollisesti viidennes opettajista voisi kantaa asetta sen jälkeen, kun he ovat saaneet siihen erikoiskoulutuksen.

Trump myös esitti, että tällaisille opettajille annettaisiin palkanlisää.

– Ammuskelijat ovat pelkureita. He eivät tulisi kouluihin, jos 20 prosentilla opettajista kantaisi asetta – tai 10 tai 40 prosenttia. Ehdottaisin tällaisille opettajille myös bonusta, Trump sanoi.

Trump puhui aseväkivaltaa käsittelevässä tilaisuudessa 21.2.2018.
Presidentti Donald Trump tapasi floridalaiskoulun oppilaita ja keskusteli heidän kanssaan aseväkivallasta.

1,7 miljoonaa opettajaa edustavan Amerikan opettajien liiton puheenjohtaja Randi Weingarten tyrmäsi idean.

– Aseita kouluihin haluava ei ymmärrä mitä kouluissa tehdään tai ei vain välitä, hän sanoi CNN:lla.

Opettajien aseistamisen lisäksi Trump on esittänyt, että kaikkien ampuma-aseiden ostamisen alaikäraja nostettaisiin 21 vuoteen. Floridan 19-vuotias ammuskelija oli hankkinut AR-15 –kiväärin laillisesti.

Donald Trumpin tukeman ja amerikkalaisen perustuslaillisen aseenkanto-oikeuden puolestapuhujayhdistuksen NRA:n aseita esillä Yhdysvaltain Kansallisen kivääriyhdistyksen vuosittaisessa tapahtumassa Atlantassa 27. huhtikuuta 2017.
Donald Trumpin tukeman ja amerikkalaisen perustuslaillisen aseenkanto-oikeuden puolestapuhujayhdistuksen NRA:n aseita esillä Yhdysvaltain Kansallisen kivääriyhdistyksen vuosittaisessa tapahtumassa Atlantassa 27. huhtikuuta 2017. Erik S. Lesser / EPA

Kivääriyhdistys syytti demokraatteja

Yhdysvaltain aseteollisuuden suurin lobbari, kansallinen kivääriyhdistys NRA, puolustautui julkisesti saamaansa arvosteluryöppyyn. NRA:n johtaja Wayne LaPierre väitti, että aselakien tiukennusta vaativat käyttävät Floridan tapahtumia poliittisesti hyväkseen, ja nimesi erikseen demokraattipoliitikkoja.

– He vihaavat NRA:ta. He vihaavat perustulain toista lisäystä ja yksilönvapauksia, LaPierre sanoi konservatiivijärjestö CPAC:in tilaisuudessa Washingtonissa.

– He eivät välitä siitä, toimivatko heidän lakinsa vai eivät. He vain haluavat lisää lakeja voidakseen kontrolloida ihmisiä. NRA välittää tällaisista asioista, hän väitti.

Lue seuraavaksi