Suomalaisprofessori Trumpin ehdottamasta opettajien aseistamisesta: "Järjetöntä, vastuutonta ja vaarallista"

Professori ja koulutuksen asiantuntija Pasi Sahlberg arvioi, että Yhdysvaltojen pitäisi puuttua lasten eriarvoistamiseen kouluampumisten ehkäisemiseksi. Hänen mielestään amerikkalaisilla on liikaa aseita.

aseet
Ylen Aamu-tv: Yhdysvalloissa pohditaan opettajien aseistamista
Ylen Aamu-tv: Yhdysvalloissa pohditaan opettajien aseistamista

Viime viikolla Yhdysvalloissa Floridassa tapahtunut kouluampuminen nosti maan aselait jälleen keskusteluun.

Väittely sai eilen torstaina uusia kierroksia, kun presidentti Donald Trump väläytti ratkaisuksi tiettyjen opettajien aseistamista.

Trump täsmensi viestipalvelu Twitterissä, että hän tarkoitti sellaisia opettajia, jotka ovat saaneet sotilas- tai muun erityiskoulutuksen.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut australialaisen Uuden Etelä-Walesin yliopiston professori Pasi Sahlberg pitää Trumpin ehdotusta järjettömänä, vastuuttomana ja vaarallisena.

Koulutuksen asiantuntija Sahlberg on kiertänyt useissa kouluissa Yhdysvalloissa ja maailmalla. Hänen mielestään Trumpin avaus osoittaa sen, että ei ymmärretä, mitkä ovat koulun ja yhteiskunnan tehtävät.

– Opettajien tehtävä on opettaa ja kasvattaa lapsia. Yhteiskunnan tehtävänä on huolehtia lasten, kansalaisten ja kaikkien turvallisuudesta. Tässä menee kyllä nämä asiat kauniisti sekaisin, Sahlberg sanoi.

Opettajien aseistaminen saattaa lisääntyä

Sahlbergin mukaan on mahdollista, että opettajien aseistaminen voi tulla mahdolliseksi joissakin amerikkalaiskouluissa. Hän toteaa, että joissakin kouluissa näin on jo toimittu.

Hän katsoo, että opettajien aseistaminen on yleisenä toimintamallina väärä reaktio kouluampumisiin.

– Olen aivan varma siitä, että neljä miljoonaa amerikkalaista opettajaa tulee tähän suhtautumaan hyvin penseästi. Laajemmassa mittakaavassa tämä ei tule tämän presidentin aikana onnistumaan.

Sahlbergin mielestä opettajien aseistaminen lisäisi entisestään turvattomuutta ja väkivallan vaaraa, jota on jo nyt Yhdysvalloissa. Lisäksi asiaan liittyy käytännön ongelmia kuten esimerkiksi se, missä opettajien aseita säilytettäisiin.

– Eihän niitä voi opettajan luokan pöytälaatikossa pitää. Niiden täytyisi olla sellaisessa paikassa, josta ne eivät joudu lasten käsiin.

Sahlbergin mukaan amerikkalaiset ja maan hallinto eivät uskalla tunnustaa sitä, että kouluampumisten syyt ovat muualla kuin kouluissa.

Hän katsoo, että ampumisten perussyy on se, että kansalaisilla on liikaa aseita. Lisäksi Yhdysvaltojen yhteiskunta eriarvoistaa ihmisiä jo lapsesta lähtien.

– Yhteiskunnassa on syvä ongelma. Se jättää heitteille ison osan nuorista köyhyyteen ja avuttomuuteen. Silloin pitäisi puuttua näihin asioihin jo varhaisessa vaiheessa.

Selviytyjät vaativat muutosta aselakeihin

Sahlberg totesi, että Yhdysvaltojen aselait eivät varmaankaan tule muuttumaan poliitikkojen ja aikuisten kautta pitkään aikaan, jos koskaan.

Hän pitää Floridan kouluampumisen aiheuttamassa karmeassa tilanteessa hyvänä asiana sitä, että tragedian myötä henkiin jääneet oppilaat perustivat #neveragain -liikkeen, joka vaatii aselakien kiristämistä.

Professori arvioi, että voimme tulla näkemään mielenilmauksia, joissa oppilaat sulkevat kouluja ja järjestävät ulosmarsseja. Liike saattaa kasvaa seksuaalista häirintää vastustavan #metoo -kampanjan kokoiseksi.

Sahlbergin mukaan nuorisokampanja saattaa lopulta muuttaa aselakikysymyksen ja siten suojella kouluja ja lapsia tulevaisuudessa.