Rovaniemen kaupunginjohtaja: Teatteria ei kannata muuttaa osakeyhtiöksi

Kaupunki teetti selvityksen ulkopuolisella arvioijalla.

Viime kaudella Rovaniemen teatteriin veti väkeä muun muassa Myrskyluodon Maija-näytelmä. Kuva: Rovaniemen teatteri

Rovaniemellä tehdyn selvityksen mukaan Rovaniemen ja Lapin alueteatteria ei kannata yhtiöittää. Rovaniemen kaupunginjohtaja esittää kaupunginhallitukselle maanantaina, ettei teatterin yhtiöittämiseen lähdetä tässä vaiheessa.

Yhtiöittämisselvityksen tekemistä esitti viime syksynä Rovaniemen keskustan valtuustoryhmä. Valtuustoaloitteen liikkeellepanneista keskustalaisista Hannu Ovaskainen ja Sanna Karhu istuvat tällä hetkellä teatterin hallituksessa.

Ulkopuolisen selvityksen mukaan yhtiöittäminen ei toisi teatterin talouteen muutoksia, jos kaikki nykyiset osakaskunnat pysyvät mukana teatterissa. Ne maksavat kukin jäsenmaksua 42 senttiä asukasta kohti.

Valtionrahoitus on muuttumassa

Teatterin saamaan valtionrahaan odotetaan kuitenkin muutoksia valtionosuusuudistuksen kautta. On mahdollista että teatterin valtionrahoitus vähenee, ja tämä epävarmuus ei houkuttele yhtäaikaisiin muihin muutoksiin teatterissa.

Miten yhtiöittäminen tapahtuisi käytännössä? Tilintarkastusyhteisö KPMG:n yhtiöittämisselvityksen mukaan suoraa muutosta osakeyhtiöksi ei kannata harkita veroseuraamusten vuoksi. Työntekijöille muutos olisi myös suuri, sillä työsuhteiden pitäisi alkaa uusina.

Alueteatteriyhdistys voisi kuitenkin muuttua ensin osuuskunnaksi ja siitä osakeyhtiöksi. Tällainen muutos voisi tapahtua yhden vuoden aikana. Tässä mallissa työntekijät siirtyisivät vanhoina työntekijöinä yhtiöön eikä työehtosopimus muuttuisi.

Mitä tapahtuisi hallitukselle?

Selvityksen juridisessa vertailussa yhdistyksen ja osakeyhtiömallin välillä ei nähty eroja. Luultavasti suurin muutos tulisi teatterin päättävään elimeen hallitukseen.

Nyt teatteriyhdistyksen hallituksessa istuu neljä rovaniemeläistä kuntapäättäjää kaupungin edustajana. Muita 13 jäsenkuntaa edustaa yksi hallituksen jäsen.

Rovaniemen teatterin väestä hallituksessa istuu viisi: teatterinjohtaja, hallintojohtaja, kaksi näyttelijää sekä teknisen henkilökunnan edustaja. Lisäksi hallituksessa on Rovaniemen kaupungin virkamies yhteisöasiamiehenä.

Osakeyhtiössä kaupunki omistaisi todennäköisesti enemmistön yhtiön osakkeista, ja yhtiö olisi kaupungin tytäryhtiö. Yhtiölle laadittaisiin yhtiöjärjestys ja osakassopimus.