Suojelualueella poraava kaivosjätti tarvitsee paikallisten tuen – pyrkii vaikuttamaan monin keinoin

Sodankylässä Natura-2000- ja soidensuojelualueella koeporaava Anglo American pyrkii aktiivisesti osaksi paikallista yhteisöä.

Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

SODANKYLÄ Suojellun Viiankiaavan koeporauksiin pääsivät vastikään tutustumaan Sodankylän lukiolaiset ja ammattikoululaiset kaivoksen järjestämässä koululaispäivässä, joka on vain yksi kaivosjätin tavoista saada paikallisten tuki hankkeelleen. Kaivosyhtiö tekee toimintaansa tutuksi myös Facebookin kautta ja julkaisee tänä keväänä kolumnisarjaa paikallislehdessä.

Maailman suurimpiin kuuluvan kaivosyhtiön suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja sanoo, että isoa teollista hanketta ei voi tehdä ilman paikallisen yhteisön tukea, mutta kiistää, että menossa olisi päidenkäännytyskampanja.

Sodankyläläiset Emilia Venäläinen (keskellä) ja Aleksi Pulju (2.oik.) osallistuivat kaivosyhtiön järjestämään koululaispäivään. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

– Se, millä pyrimme vaikuttamaan yhteisöön täällä, on kertoa rehellisesti ja avoimesti, mitä olemme tekemässä ja ihmiset saavat sen perusteella luoda sitten omat mielipiteensä, AA Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jokela sanoo.

Kaivosyhtiö on pitänyt useita kuulemistilaisuuksia paikallisille vuosien mittaan ja muutama kuukausi sitten Anglo American avasi Facebook-tilin, jossa se kertoo paitsi Sakatin kaivoshankkeen etenemisestä myös toiminnastaan paikallisen yhteisön hyväksi.

– Sosiaaliseen mediaan meneminen on tätä päivää ja sen perään on kysytty vuosien mittaan hyvin paljon, Jokela kertoo.

Luontoarvot vastaan työpaikat

Eniten keskustelua Sakatti-nimellä kulkevassa hankkeessa on herättänyt se, että merkittäväksi arvioitu kupari- ja nikkeliesiintymä sijaitsee kaksinkertaisesti suojellulla alueella Viiankiaavalla. Toimitusjohtaja Jokelan mukaan tämä onkin kaivoshankkeen suurin haaste.

Sodankyläläisten ajatukset Sakatin kaivoksesta ovat syystäkin kaksijakoiset.

– Hyvähän se on. Työpaikat on aina tervetulleita tietenkin, Mauno Kuivaniemi sanoo.

Löytyyhän se samanlainen suojelualue varmaan muualtakin.

Kimmo Mattila, Sodankylä

Keijo Tammela puolestaan on kaivosta vastaan ja nostaa esiin luontoarvot.

– Eihän se minua paljon miellytä kyllä, sehän on suojelualuetta, Tammela toteaa.

Sodankyläläinen Kimmo Mattila on puolestaan kahden vaiheilla ja myöntää, että työpaikat ovat tervetulleita, mutta luonnosta on myös syytä pitää huolta.

– Vaikka löytyyhän se samanlainen suojelualue varmaan muualtakin. Huono puoli on, että rahat menee ulkomaille, että saisi olla vähän toisenlainen verotus, Mattila pohtii.

Nuoret toivovat työtä

Kaivoyhtiön koululaispäivässä Sodankylän lukiolaiset ja ammattikoululaiset pääsivät tutustumaan alueelliseen geologiaan ja malminetsintään Viiankiaavalla. Haastattelemamme nuoret suhtautuvat Sakatin kaivoshankkeeseen ristiriitaisin tuntein, mutta lopulta positiivisesti.

Aleksi Puljun toiveena on löytää töitä kotipaikkakunnalta Sodankylästä.

Viiankiaavan koeporausnäytteessä on korkea metallipitoisuus. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

– Jos vain saan töitä, niin tulen kaivokselle sitten töihin. Täällä on niin paljon kaikkea tuttua, että haluaisin jäädä Sodankylään, kaivosalaa opiskeleva Pulju sanoo.

Lukiolainen Emma Venäläinen kallistuu hänkin siihen, että kaivos on hyvä asia, koska se tuo työtä.

– Se on tosi ristiriitaista, mutta olisi se ihan hyvä asia. Täällä oli aika monta eri alaa, kuten geologia, Venäläinen sanoo tutustumiskierroksen päätteeksi.