Suomi teki Virolle onnitteluvideon – Niinistö lukee klassikkokirjaa viroksi ja hallitus heiluttaa pikkulippuja

Noin puolitoista minuuttia kestävän videon tekeminen maksoi hieman yli 10 000 euroa.

Viro
Uutisvideot: Suomen virallinen videotervehdys satavuotiaalle Virolle
Uutisvideot: Suomen virallinen videotervehdys satavuotiaalle Virolle

Suomen virallinen videotervehdys satavuotisjuhliaan viettävälle Virolle on julkaistu.

"Soome õnniteleb Eestit" -videolla tervehditään satavuotista Viroa presidentin ja hallituksen voimin.

Videolla esiintyvä tasavallan presidentti Sauli Niinistö lukee viron kielellä A. H. Tammsaaren kirjasta Totuus ja oikeus ensimmäisen virkkeen.

Hallituksen osuudessa hallitus on kuvassa taustalla heiluttamassa pieniä Viron lippuja, kun pääministeri Juha Sipilä käyttää puheenvuoron.

A. H. Tammsaaren Totuus ja oikeus on Viron kirjallisuuden kaanonin perustaa. Kirjaa luetaan kouluissa ja se on lähes jokaisen kodin kirjahyllyssä. Teoksen alkusanat ovat Virossa samassa asemassa kuin Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanin aloitus "Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi". Melkein jokainen virolainen tunnistanee Niinistön lukeman virkkeen.

– Siksi se varmaankin valikoitui videolle. Syntymäpäiväsankarille muistellaan heille tärkeitä asioita hyvässä onnitteluhengessä, kertoo videon ideoinnista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden vastaava pääsihteeri Pekka Timonen valtioneuvoston kansliasta.

Sympaattisesti takeltelevan vironkielisen lukuosuuden jälkeen presidentti Niinistö vahvistaa Tammsaaren romaanin merkityksen samankaltaisuuden.

– Sama raivauksen ja kovan työn kuvaus voisi kertoa meidän suomalaisten tarinaa, Niinistö sanoo.

Niinistön kovin vakavahenkisen tervehdyksen jälkeen kopin hänen sanoistaan ottaa pääministeri Sipilä, joka todistaa myös suomalaisten ja virolaisten kulkevan "rinnakkain työssä ja elämässä ihan joka päivä". Lopuksi hän huikkaa lippu liehuen onnittelut.

– Paljon onnea syntymäpäivänä rakkaat ystävät!

Ja heti perään sama viroksi.

Mainostoimisto SEK:n tekemällä minuutin ja 36 sekuntia kestävä video on kuvattu presidentin linnan kirjastossa ja valtioneuvoston linnan aulassa. Valtioneuvoston kanslian mukaan videon kustannukset jäivät hieman reiluun kymmeneen tuhanteen euroon kuvauksineen, käännöksineen ja editointeineen.

Lue lisää:

A.H. Tammsaare on Viron Aleksis Kivi ja Väinö Linna, mutta miksi emme tiedä hänestä mitään

Valtionjohtajat ylistävät 100-vuotiasta Suomea videotervehdyksissä: "Nauttikaa rauhasta ja menestyksestä ja jakakaa sitä koko maailmaan"