"Kossuosake" on kiinnostanut jo etukäteen – Ministeri Lintilä: Altian listautumisella varmistettiin kotimaista omistusta

Pörssiin menevä viinayhtiö Altia toivoo yhtiölle vahvaa omistusta työntekijöiltä ja viljelijöiltä.

Vaken salkussa on muun muassa Altian osakkeita. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtion alkoholiyhtiö Altian pörssilistautumisella halutaan turvata yhtiön kotimaista omistusta ja maataloutta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan yhtiöstä oli tehty ostotarjouksia ennen hallituksen ilmoitusta listata Altia pörssiin. Ministeri Lintilän ei halunnut Altian pörssilistaumisesta pidetyssä tiedotustilaisuudessa mennä yksityiskohtiin tehdyistä tarjouksista.

Lintilän mukaan kiinnostuneita ostajia oli useita.

Vaihtoehtona pörssilistutumiselle valtiolla on ollut aikaisemmin myös koko yhtiön myynti. Sipilän hallituksen tavoite on ollut listata yhtiö nykymuodossaan pörssiin, ei osina.

– Niin sanottu kossuosake on herättänyt mielenkiintoa, missä sitä on kuljettukkin, Lintilä kuvasi tiedotustilaisuudessa mielenkiintoa yhtiöön.

Valtio jää suunnitelmien mukaan vähemmistöomistajaksi (siirryt toiseen palveluun) Altiaan noin kolmanneksen omistuksella.

Yhtiö hakee muun muassa viljelijäomistajia

Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilän mukaan yhtiö tavoittelee kannattavaa muutaman prosentin vuosittaista kasvua. Tennilä näkee, että Altialla on hyvät mahdollisuudet kasvattaa sekä myyntiä että saada parempaa hintaa laadukkaamilla tuotteilla.

Yhtiön johto on ennättänyt käydä läpi mahdollisia isoja kotimaisia omistajia ja vastaanotto on ollut Altian hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaaen mukaan hyvä.

Altia tekee suoran osakeannanin omille työntekijöilleen, joita on noin 700. Lisäksi yhtiö toivoo vahvaa omistusta viljelijöiltä.

Altia käyttää yli kymmenen prosenttia kotimaisesta ohrasta ja Koskenkorvan tehdas on merkittävin yksittäinen ohran käyttäjä Suomessa.

Altia markkinoi omistusta erillisellä myyntitapahtumalla Seinäjoella muutaman viikon kuluttua. Toinen tilaisuus pidetään Helsingissä.

Listautuminen pörssiin tapahtuu näillä näkymin maaliskuun lopulla.

Lue myös: