Aurajoki ei saa jääsiltaa tänäkään talvena – Föri kulkee edelleen

Viimeksi jääsilta on ollut Turun Aurajoessa kaupunkilautta Förin kohdalla vuonna 2014.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Aurajoki ei saa jääsiltaa tänäkään talvena – Föri kulkee edelleen
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Aurajoki ei saa jääsiltaa tänäkään talvena – Föri kulkee edelleen

Turun Aurajokeen ei tule jääsiltaa kovista pakkasista huolimatta. Viimeksi jääsilta on ollut Aurajoessa Förin kohdalla neljä vuotta sitten.

Kaupungin mukaan joen päälle muodostunut jää ei ole riittävän paksua jääsiltaa varten. Jääsilta edellyttää, että joessa on vähintään 30 senttiä jäätä.

– Jäätä mitattiin tällä viikolla neljästä kohtaa, eikä paksuus ole lähimainkaan jääsillan vaatimalla tasolla, sanoo vastaava rakennuttaja Antti Aalto Turun Kaupunkiympäristötoimialasta.

– Ja vaikka se 30 senttiä vielä täyttyisikin, niin joutuisimme purkamaan jääsillan aika äkkiä pois. Kevättä päin kun mennään, niin ilmat lauhtuvat ja jää ohenee nopeasti, hän jatkaa.

Vastaava rakennuttaja Antti Aalto sanoo, että Aurajoen jäällä käveleminen on hyvin vaarallista. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Antti Aalto myös painottaa, että Aurajoen jäälle ei saa mennä kävelemään, vaikka jääkerros näyttäisi kantavalta.

– Pelastuslaitos on kanssamme samaa mieltä. Jäälle ei ole turvallista mennä.

– Jään paksuus vaihtelee paikoittain paljon. Varsinkin siltojen alla ja rantamuurien lähellä jäässä on heikkoja kohtia.

Vaikka Aurajoen jääsiltä jäi tänäkin vuonna haaveeksi, jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät joen yli edelleen Förin kyydissä.

Merivartioston mittaus: jää paikoin vain muutamia senttejä

Jään paksuus vaihtelee suuresti eri puolilla Lounais-Suomea. Tästä syystä jään kantavuus on heikosti ennustettavissa. Merivartiosto neuvoo pohtimaan jäälle menemistä tarkkaan.

Merivartioston tuoreet mittaustiedot kertovat, että esimerkiksi Nauvon, Paraisten ja Hiittisten suunnalla jäätä on 5–20 senttiä.

Sisäsaariston ulkopuolella jäätilanne on edelleen erittäin heikko. Siellä on monin paikoin nollasta viiteen senttimetriin uutta jäätä.

Jani Vastamäki

Uudenkaupungin edustalla laivaliikenne heikentää jäätä väylän läheisyydessä. Toisaalta Uudenkaupungin kaupunginlahdella jäätä on noin 20 senttiä.

– On syytä muistaa, että virtapaikat ja laivaväylät ovat täysin sulana vielä. Sisäsaariston ulkopuolella jäätilanne on edelleen erittäin heikko. Siellä on monin paikoin nollasta viiteen senttimetriin uutta jäätä. Se on liian ohutta, että se kantaisi, muistuttaa meripelastusjohtaja Jani Vastamäki Turun meripelastuskeskuksesta.

Kaupunkilautta Föri kulkee Turun Aurajoessa jäästä huolimatta. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Jäätilanteen kehittymistä voi seurata Länsi-Suomen merivartioston Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) ja Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Sinne päivitetään yleisön jäähavaintoja.

Merivartiosto neuvoo ottamaan turvavarusteita mukaan jäälle. Hyvään varustukseen kuuluvat vähintään naskalit, matkapuhelin ja vaihtovaatteet vesitiiviissä pussissa. Köysi, heittoliina, pelastautumispuku tai muu kelluttava pukine ovat myös suositeltavia.