Poikkeuksellinen influenssaepidemia hellittämässä Lapissa

Normaalisti influenssaepidemia alkaa A-viruksella, jota vastaan influenssarokotteen pitäisi antaa suojaa. Nyt ihmisiä sairastuttaa kuitenkin pääasiassa B-virus, johon rokote ei pure. Myös moni muu pöpö kaataa väkeä sairaspetiin.

influenssa
Nainen niistää.
Henrietta Hassinen / Yle

Influenssaepidemia näyttää olevan helpottumassa Lapissa. Vaikka tauti jyllää edelleen eri puolilla Lappia, vaikka tilanne näyttäisi olemaan rauhoittumassa. Näin kerrotaan sekä Lapin että Länsi-Pohjan keskussairaaloista.

– Päivystyksessä tehdään keskimäärin noin viisi diagnoosia päivässä kun viikko sitten diagnooseja oli 8-9 per päivä, infektiolääkäri Markku Broas Lapin keskussairaalasta Rovaniemeltä havainnollistaa.

– Influenssapotilaita on vähemmän ainakin sisätautiosastolla kuin parin viime viikon aikana. Influenssapotilaita on edelleen ja he työllistävät meitä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tilanne on helpottumassa. Vaikea kuitenkin sanoa vielä varmasti, sillä epidemia on ollut aaltoilua tänä talvena, infektiolääkäri Tapio Åman Länsi-Pohjan keskussairaalasta Kemistä sanoo.

Potilaita Kemistä Ouluun

Vielä runsas viikko sitten tilanne oli siis pahempi. Kemistä jouduttiin jopa siirtämään yksittäisiä potilaita Ouluun, koska teho-osastolla ei ollut riittävästi tilaa eristää sairastuneita muista. Rovaniemelläkin keskussairaalan osastot ehtivät täyttyä mutta sairaansijat eivät ole loppuneet kesken.

Tähän asti influenssaepidemia on ollut viime vuotista helpompi. Viime talvena Lapin keskussairalaan perustettiin jopa väliaikaisesti ylimääräinen osasto potilaiden hoitamiseksi.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa influenssadiagnooseja taas on todettu viimevuotista enemmän. Se selittyy ainakin osaksi sillä, että potilaita on testattu edellistalvea enemmän uuden, aiempaa nopeamman testin takia, Åman kertoo.

– Kun ennen testitulosta piti odottaa 2-3 tuntia, uudella testillä se saadaan tunnissa.

Epidemia pahenee vielä?

Influenssaepidemia alkoi esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirin alueella joulun alla. Tammikuun ensimmäiset kaksi viikkoa olivat vilkasta tautiaikaa, kunnes tilanne hieman rauhoittui - kunnes paheni taas viikolla kuusi, Broas kertoo. Epidemia on hänen mukaansa poikkeuksellinen tänä talvena.

– Yleensä influenssaepidemiat alkavat A-virusepidemiana. A-virus on rajumpi kuin B. Vuosi on ollut täysin poikkeuksellinen, koska nyt on ollut erittäin aktiivinen B-virusepidemia. Ja vielä kun sattui niin huono tuuri, että kolmoisrokotteeseen ei sisälly juuri tätä B-virusta, joka aiheuttaa infektioita nyt, Broas harmittelee.

Epidemia siis saattaa vielä pahentua uudelleen, jos ärhäkämpi A-virus iskee sitten kun B-virus on hellittänyt otettaan.

Lappilaisia kaataa petiin samaan aikaan myös muut taudit, kuten RS-virus. Sen oireet ovat samankaltaisia kuin influenssassa eli hengitysteiden tulehtumista, kuumetta, yskää ja limaisuutta.

Suurin osa influenssapotilaista ei tule sairaalaan vaan potee tautia kotona ja käy korkeintaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa hakemassa apua.