Automaatioala kärvistelee insinööripulassa: "Palkkaisin heti ainakin kymmenen, jos osaajia olisi"

Pula insinööreistä ja diplomi-insinööreistä on Satakunnassa niin kova, että siitä on tullut este yritysten kasvulle.

diplomi-insinöörit
robotti
Kati Rantala / Yle

Satakunnassa on huutava pula automaatioalan osaajista. Erityisesti pulaa on insinööreistä ja diplomi-insinööreistä.

Maakunnassa on noin sata automaatio-, ohjelmointi- ja robotiikka-alan yritystä. Niihin oli viime vuonna avoinna 1 500 työpaikkaa. Hakijoita oli kuitenkin vain alle 200.

Työvoimapulan helpottamiseen on saatu rahaa ministeriöltä. Sitä käytetään avoimien työpaikkojen markkinoimiseen eri puolilla Suomea.

Kauppoja menetty

Esimerkiksi Satakunnassa toimiva insinööritoimisto Insta Automation kaipaa kipeästi osaajia prosessiteollisuuteen. Toimistolla on asiakkainaan useita isoja teollisuusyrityksiä. Töitä olisi välittömästi tarjolla ainakin kymmenelle henkilölle. Yhdenkin rekrytoinnin eteen toimisto joutuu tekemään lukemattomia tunteja töitä.

– Työvoimapula on jo este kasvulle. On turha myydä, jos ei pysty pitämään lupauksiaan, toteaa liiketoimintajohtaja Mika Riikonen.

Alan yrityksiltä on Riikosen mukaan mennyt jopa kauppoja sivun suun, koska automaatioalan ammattilaisia ei ole tarpeeksi.

– Tarvitsemme välittömästi useita ammattilaisia. Lisäksi tarvitaan pitkäjänteistä työtä varmistamaan, että osaajia riittää. Automaation merkitys teollisuudessa vain kasvaa entisestään.

Pilotilla 200 osaajaa

Satakunnan työvoimapulaa yritetään helpottaa työ- ja elinkeinoministeriön rahoituksella. Korkeasti koulutettujen tehostettuun työvälitykseen on käytössä 300 000 euroa tämän vuoden aikana. Ensi vuodelle haetaan vielä 200 000 euron rahoitusta.

Tavoitteena on löytää 200 uutta automaatioalan osaajaa. Apuna käytetään yksityistä työnvälitysfirmaa.

– Insinöörit ja diplomi-insinöörit pitää löytää Satakunnan ulkopuolelta tai Suomen rajojen ulkopuolelta, kun niitä ei kerran täällä ole. Osaajia haetaan täsmähakuna yritysten tarpeisiin, kertoo projektipäällikkö Pauliina Harrivaara te-keskuksesta.

Osaajien metsästyksen lisäksi Satakunnassa järjestetään insinööreille ja diplomi-insinööreille muuntokoulutusta työvoimapula-aloille. Pilotilla yritetään myös kirkastaa Satakunnan imagoa. Moni ei Harrivaaran mukaan vielä tiedä, millaiset ura- ja yritysmahdollisuudet Satakunnassa on.

– Puhumattakaan esimerkiksi asumiskustannusten edullisuudesta pääkaupunkiseutuun verrattuna.