1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaisaniemeen ehdotetaan jälleen uutta pyöräilysiltaa – virkamiehet vakuuttuneita tunnelin paremmuudesta

Helsinkiläinen arkkitehtitoimisto laati ehdotuksen Kaisaniemestä Musiikkitalolle johtavasta korkeasta näköalasillasta. Siltaehdotus on jo neljäs tällä vuosikymmenellä.

pyöräily
Projektinjohtaja Olli-Pekka Aallon mukaan Helsinki selvittänyt jo vuosia eri siltavaihtoehtoja Kaisaniemen ja Töölönlahden välillä.
Projektinjohtaja Olli-Pekka Aallon mukaan Helsinki on selvittänyt jo vuosia eri siltavaihtoehtoja Kaisaniemen ja Töölönlahden välillä. - Kaikki ehdotukset on ihan hyvästä syystä hylätty, hän sanoo.Vesa Marttinen / Yle

Helsingin rautatieaseman edessä vilkasta Kaivokatua pitkin kulkeva pyöräliikenne halutaan ohjata kulkemaan uudelle reitille. Nyt kaupunki yrittää päästä selvyyteen siitä, olisiko tuo uusi reitti silta vai tunneli.

Pelkästään 2010-luvulla paikalle on esitetty ainakin neljää erilaista siltaa: Töölönlahdenkadun silta, Bumerangisilta, YIT:n ja WSP:n pyöräilysilta ja viimeisimpänä arkkitehtitoimisto Davidsson Tarkelan näköalasilta.

Virkamiehistö pitää junanradan alittavaa tunnelia siltavaihtoehtoa parempana, vaikka tunnelin tekeminen maksaa huomattavasti enemmän. Kaikissa siltavaihtoehdoissa tulevat vastaan samat perusongelmat, sanoo kaupunkiympäristön toimialalla projektinvetäjänä toimiva Olli-Pekka Aalto.

– Siltavaihtoehdot on ihan syystä aikanaan hylätty. Niihin liittyy liikenteellisiä, kaupunkikuvallisia ja teknisiä haasteita, joiden vuoksi olemme päätyneet tunneliratkaisuun.

Pari viikkoa sitten rakennusyhtiö YIT ja konsulttiyhtiö WSP toivat esille siltavaihtoehdon, joka johtaisi Kaisaniemestä Kansalaistorille. Olli-Pekka Aallon mukaan YIT:n ja WSP:n siltaesitys on käyty tarkkaan läpi, mutta sellaisenaan silta on likimain toteuttamiskelvoton.

– Olemme miettineet ramppiratkaisut, sovittaneet niitä maisemaan, tehneet kuvasovituksia, yrittäneet saada sillan realistisesti sopimaan näihin olosuhteisiin. Kyllä se kovasti näyttää siltä kuin jo etukäteen tiedettiin: hyvin vaikeaa sitä on tuolle paikalle saada sopimaan.

Havainnekuva ratapihan ylittävästä pyöräsillasta.
YIT:n ja WSP:n suunnitelmissa pyöräsilta kulkisi Kaisaniemestä ratapihan ylitse Kansalaistorille.WSP & YIT

Sillan keskeiset ongelmat ovat Aallon mukaan korkeus ja jyrkkyys. Silta pitäisi tehdä junanradan ajolankojen vuoksi noin kahdeksan metriä kiskojen yläpuolelle.

Kun tällaisesta korkeudesta halutaan maan pinnalle, täytyy tehdä pitkät ja raskaat rampit sekä suojeltuun Kaisaniemen puistoon että Oodi-kirjaston ja Sanomatalon ahtaaseen väliin. Lisäksi rampeista tulisi jyrkät: nykylaskelmien mukaan kaltevuus olisi noin viisi prosenttia.

Jälleen uusi ehdotus: korkea näköalasilta

Perjantaina kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet saivat sähköpostiinsa jälleen uuden, yksityisen toimijan tekemän siltaesityksen. Arkkitehtitoimisto Davidsson Tarkela Oy ehdottaa paikalle siltaa, joka olisi huomattavasti YIT:n ja WSP:n ehdottamaa siltaa korkeampi.

Arkkitehti Aki Davidssonin mukaan silta voidaan tehdä ilman raskaita ramppeja, kun hyödynnetään olemassa olevia korkeuseroja.

– Musiikkitalon aurinkorinteiden kohdalla Mannerheimintien korkeus on noin yhdeksän metriä merenpinnasta. Jos silta alkaisi jo sieltä, ei tarvitsisi rakentaa raskaita ja jyrkkiä ramppeja, Davidsson sanoo.

Myös Kaisaniemen päässä voidaan Davidssonin mukaan hyödyntää olemassa olevan kukkulan korkeuseroa. Korkea silta toimisi myös elämyksellisenä näköalapaikkana, Davidsson sanoo.

Vihreät haluavat tunnelin, kokoomus sillan

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Kaisaniemen ja Kansalaistorin pyöräily-yhteysasiaa kokouksessaan ensi tiistaina. Lautakunnassa virkamiesten pohjaesitys lähtee tunnelivaihtoehdon hyväksymisestä.

Lautakunnassa puhetta johtava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) on tunnelivaihtoehdon kannalla, mutta varapuheenjohtaja Risto Rautava (kok.) pitää 26 miljoonaa euroa maksavaa tunnelia liian kalliina.

Junanradat alittava pyöräily- ja jalankulkutunneli yhdistyisi nykyiseen kävelytunneliin Kaisaniemen päässä.
Junanradat alittava pyöräily- ja jalankulkutunneli yhdistyisi nykyiseen kävelytunneliin Kaisaniemen päässä.Vesa Marttinen / Yle

YIT:n ja WSP:n siltaesitys tuli lautakunnalle Rautavan kautta, ja hän haluaa myös uuden Davidsson Tarkelan esityksen lautakunnan tarkasteluun.

– Nykyisin Helsingissä ymmärretään , ettei kaikki viisaus asu poliitikkojen tai virkamiesten päissä, vaan myös markkinoilta voi tulla uusia innovatiivisia ratkaisuja. Ei tämä tavallista ole, mutta tähän haluamme eri tahoja rohkaista, Rautava sanoi Ylelle YIT:n ja WSP:n siltahankkeen yhteydessä.

Rautava aikoo tiistaisessa kokouksessa tehdä palautusesityksen, jonka myötä siltavaihtoehdot selvitettäisiin perusteellisesti.

Lue seuraavaksi