Aktiivimallin porsaanreikä on otettu käyttöön – tilanne voi räjähtää käsiin maaliskuussa, työttömien eläkepapereista odotetaan ruuhkaa

Hakemusten määrä työkyvyttömyyseläkkeelle on työeläkeyhtiö Ilmarisella kasvussa. Tämän vuoden helmikuussa hakemuksia on tullut kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

työttömyysturvan aktiivimalli
Mies työvoimatoimistossa Helsingissä.
Työeläkeyhtiö Ilmarisella työkyvyttömyyseläkehakemuksia on tullut alkuvuoden aikana 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Yksi selittävä tekijä kasvuun voi olla aktiivimalli.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Työeläkeyhtiöt seuraavat nyt vahvasti tulevia työkyvyttömyyseläkehakemuksia.

Hakemusten seuraaminen johtuu aktiivimallista, johon on jäänyt porsaanreikä. Työttömän aktiivisuutta ei seurata, mikäli hänellä on työkyvyttömyyshakemus vireillä.

Tämän vuoden helmikuussa työeläkeyhtiö Ilmariselle hakemuksia on tullut kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Olemme tehneet havainnon, että jonkin verran on alkanut tulla hakemuksia, joissa ei ole mukana lääkärinlausuntoa, joka voi viitata tekaistuihin hakemuksiin, kertoo osastopäällikkö Niina Bruun Ilmariselta.

Ilmariselta kerrotaan, että kahteen hakemukseen hakijat ovat itse kirjoittaneet, että hakemus on vetämässä pelkästään aktiivimallin takia.

Vihreiden kansanedustaja, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Heli Järvinen kehotti tammikuussa Uutisvuoksessa (siirryt toiseen palveluun) ja Itä-Savossa työttömiä hakemaan työkyvyttömyyseläkettä välttyäkseen aktiivimallin aiheuttamalta työttömyyspäivärahan leikkaamiselta.

Maaliskuussa hakemusten määrä kasvaa?

Kela ja eläkeyhtiö Varma kertovat, ettei porsaanreikä näy vielä heidän hakemusmäärissään. Tilannetta kuitenkin seurataan.

– Ihan tukkimiehenkirjanpidolla hakemusten määrää nyt seurataan, sanoo ylilääkäri Jukka Kivekäs työeläkeyhtiö Varmasta.

Hakemusten määrän odotetaan kasvavan maaliskuussa, koska aktiivimallin ensimmäinen tarkastelujakso päättyy. Jos työtön ei ole osoittanut maaliskuun loppuun mennessä aktiivisuutta tai laittanut vireille työkyvyttömyyseläkehakemusta, työttömyystuet laskevat.

Tällä hetkellä työkyvyttömyyseläkehakemuksen käsittely kestää noin kaksi kuukautta.

– Jos sopivan harvakseltaan toimittaa liitteitä hakemukseen, niin käsittelyaika voi olla jopa kolme, neljä kuukautta, kertoo ylilääkäri Jukka Kivekäs Varmalta.

Ylilääkäri Kivekäs näkee tekaistuissa hakemuksissa ongelmia, jotka kuormittavat oikeasti työkyvyttömiä.

– Jos tulee turhia hakemuksia aktiivimallin takia, käsittelyajat pitenevät. Silloin pitkittyy heidän odotus, jotka oikeasti tarvitsevat työkyvyttömyyseläkkeen.

Jos hakija valittaa hylkäävästä työkyvyttömyyseläkepäätöksestä, valituksen aikana eläkkeen hakija ei pysty pakoilemaan aktiivimallin toimia.

Aktiivimalli lisännyt kyselyitä työttömän vanhuuseläkkeistä

Aktiivimallin tulo on lisännyt kyselyitä työttömän vanhuuseläkkeestä. Ilmarista on lähestynyt ikääntyneet työttömät, jotka ovat lähellä 62 ikävuotta.

– Työttömien vanhuuseläkkeitä meillä on nyt myönnetty enemmän kuin aiemmin, sanoo osastopäällikkö Niina Bruun Ilmariselta.

Bruun kertoo, että Ilmarisella aletaan seurata aktiivisesti hakemuksia, joissa lääkärinlausuntoja ei ole mukana. Vaikka hakemuksen voi tehdä ilman lääkärinlausuntoa, silti usein lääkärinlausunto tulee myöhemmin.

– Ajan saatossa näemme tekaistujen hakemusten määrän siitä, jos hylkäävien päätösten määrä kasvaa, ynnää osastopäällikkö Niina Bruun Ilmariselta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus