1. yle.fi
  2. Uutiset

Liki 20 000 viisivuotiasta pääsee ilmaisen varhaiskasvatuksen piiriin – Rovaniemi ei aio mukaan: "Emme pysty venymään"

Suomessa alkaa valtakunnallinen kokeilu, jossa 19 000 lasta pääsee osin ilmaisen varhaiskasvatuksen piiriin. Tarkoitus on ehkäistä lasten syrjäytymistä ja tasata kotitaustojen eroja.

varhaiskasvatus
Lapsia tarhassa hiekkalaatikolla.
Henrietta Lehtinen / Yle

Syksyllä Suomessa alkaa kokeilu, jonka myötä 19 000 vuonna 2013 syntynyttä pääsee osin maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Kokeilun puitteissa ilmaista varhaiskasvatusta tarjotaan 20 tuntia viikossa.

Kokeiluun mukaan valittavat kunnat voivat hakea avustusta.

Kokeilu tulee kaupungille liian pian

Rovaniemi ei aio tarjota ilmaista varhaiskasvatusta tänä vuonna 5 vuotta täyttäville lapsille. Kaupungin toimialajohtaja Antti Lassila esittää ensi viikolla kokoontuvalle koulutuslautakunnalle, ettei kaupunki hae avustusta eikä lähde tarjoamaan maksutonta varhaiskasvatusta.

Lassilan mukaan näin nopeasti alkava kokeilu tulisi liian kalliiksi ja hankalaksi Rovaniemelle, jonka päiväkodeissa on täyttä jo nyt.

Rovaniemellä on nyt 715 vuonna 2013 syntynyttä lasta, ja heistä varhaiskasvatuksen piirissä on 623. Kokeiluun mukaan lähteminen lisäisi varhaiskasvatuksen piiriissä olevien lasten määrää.

– Palveluntarve kasvaisi, eikä meillä välttämättä olisi tiloja, Lassila sanoo.

Kokeilulla olisi myös henkilöstövaikutuksia.

– Pitäisi saada myös henkilöstö palkattua siihen, eikä meillä ole siihen rahoitusta tälle vuodelle. Eikä avustus kata lähellekään sitä.

Tavoitteena tasa-arvo

Kokeilun tarkoitus on kasvattaa varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrää ja näin tukea aiempaa isomman lapsijoukon kasvua, kehitystä ja oppimista. Varhaiskasvatuksen katsotaan ehkäisevän syrjäytymistä ja tasaavan lasten kotitaustojen eroja.

– Se on hyvä ja merkittävä avaus. Olisi hyvä, että pystyisimme järjestämään kaikille yhdenvertaisesti päivähoidon. Mutta tällä aikataululla emme pysty siihen venymään, toimialajohtaja Antti Lassila sanoo.

Lue seuraavaksi