1. yle.fi
  2. Uutiset

Brexit pistää Euroopan parlamentin kokoonpanon uusiksi – Pääministeri ei sulje pois kiintiöpaikkaa Ahvenanmaalle

Mahdollinen Ahvenanmaan meppi edustaisi varsin pientä väestöpohjaa EU:ssa.

Ahvenanmaa
Maarianhamina
Scandphoto / AOP

BrysselBritannian saarivaltion ero EU:sta voi olla pieni onnenpotku Suomeen kuuluvalle Ahvenanmaan autonomiselle saariryhmälle.

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti aamun Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa pitävänsä huolen siitä, että myös ahvenanmaalaisten näkemyksiä kuullaan, jos Suomi saa brexitin seurauksena lisäpaikan Euroopan parlamenttiin.

Parlamentin kokoonpanoa joudutaan pohtimaan, sillä Britannian eron yhteydessä parlamentista poistuu 73 brittiedustajaa.

Parlamentti itse haluaisi, että 27 näistä paikoista jaetaan uudelleen 14:lle jäsenmaalle. Tämä toisi Suomelle yhden lisäpaikan. Suomi on alunperin vastustanut uudelleenjakoa, mutta on nyt taipumassa ratkaisuun, jota enemmistö jäsenmaista kannattaa.

Asiasta keskustellaan parhaillaan EU-maiden johtajien kokouksessa Brysselissä. Sipilä ei kokoukseen saapuessaan sulkenut pois mahdollisuutta, että lisäpaikka voitaisiin osoittaa Ahvenanmaalle.

*Pääministeri Juha Sipilä, onko realistinen ajatus, että Ahvenanmaalle tulisi kiintiömeppi? *

– Minusta tämä pitää huolella käydä tässä yhteydessä läpi.

*Mutta onko se realistinen ajatus? *

– Se katsotaan sitten, kun sen aika on. Ensin katsotaan, mikä paikkajako on. Jos tulee lisäpaikkoja, kyllä meidän pitää käydä Ahvenanmaan näkökulma huolella läpi, Sipilä sanoi.

Ahvenanmaan maakuntahallitus on kampanjoinut oman meppipaikan puolesta jo vuosia. Sipilän mukaan Ahvenanmaata on kuultu asiassa pariin otteeseen.

Parlamentin paikkojen uudelleenjaon tarkoitus on tasoittaa meppiedustuksen suhteellisuutta. Uusjaon jälkeen Suomesta valittaisiin yksi meppi 390 000 asukasta kohti.

Suhteellisesti pienintä väestöä edustaisivat piskuisen saarivaltion Maltan kuusi euroedustajaa, joita kutakin kohti on 72 000 asukasta. Mahdollinen Ahvenanmaan kiintiömeppi edustaisi vajaata 30 000 ihmistä.

Ahvenanmaan maakuntahallitus vetoaa asiassa Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen tekemään lupaukseen. Vanhanen sanoi vuonna 2009, että Ahvenanmaan painoarvo EU-päätöksenteossa otetaan huomioon, jos parlamentin paikkajakoa tulevaisuudessa uudistetaan.

Lue seuraavaksi