Turun kasvitieteellinen puutarha panostaa hiihtolomamatkailuun – kameliat hohtavat ja uudet undulaatit liihottelevat

Miniatyyripuutarhoja kasvihuoneisiin toivat namibialaiset opiskelijat.

kasvitieteelliset puutarhat
Kamelia Turun kasvitieteellisessä puutarhassa
Minna Rosvall / Yle

TurkuRuissalon hanget hohtavat Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan ympärillä. Laduilla on riittänyt väkeä viime viikot. Kasvitieteellinen puutarha panostaa loma-aikoihin, koska silloin liikkeellä on matkailijoita.

Kuumankosteissa huoneissa liikkuu iltapäivällä muutamia henkilöitä. Yksi isompi ryhmä on poistumassa.

Kamelia Turun kasvitieteellisessä puutarhassa
Minna Rosvall / Yle

Kukassa olevat, ruusua muistuttavat kameliat eivät suinkaan ole läheistä sukua ruusukasveille. Ne kuuluvat teekasvien heimoon eli samaan sukuun kuin teepensas.

– Kameliasuvun tunnetuimmasta koristekasvilajista Camellia japonicasta on aikojen kuluessa jalostettu tuhansia erilaisia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan muun muassa kukan terälehtien värin ja lukumäärän suhteen. Monen mielestä komeimpia ovat voimakkaan tummanpunaiset, kerrannaiskukkaiset lajikkeet, kertoo ylipuutarhuri Simo Laine.

Yhdellä puutarhassa nyt kukkivalla kamelialla osa kukista on epäsäännöllisesti valkopunakirjavia siten, että kahta aivan samannäköistä kukkaa ei oksistosta löydy.

Sademetsän vehreyden keskellä on käynnissä kova kuhina. Uudet undulaatit ovat saapuneet ruokailemaan. Ne lentelevät valokuvaajasta huolimatta ruokakupille ja katsovat pörheästi kohti linssiä. Kohta ne liihottelevat ylös vehreyteen. Ruokakupilla on taas hiljaista

Undulaatteja Turun kasviteteellisen puutarhan kasvihuonessa
Minna Rosvall / Yle

Talvipuutarhahuoneessa pääsee tutustumaan myös 28 leikkotulppaanilajikkeeseen.

Tulppaaneja Turun kasvitieteellisessä puutarhassa
Minna Rosvall / Yle

Hiihtolomaviikolla puutarhaan on tullut myös Rauman kampuksella opiskelevien namibialaisten opettajaopiskelijoiden valmistamia miniatyyripuutarhoja.

Miniatyyripuutarha Turun kasvitieteellisessä puutarhassa
Minna Rosvall / Yle
Miniatyyripuutarha Turun kasvitieteellisessä puutarhassa
Minna Rosvall / Yle

– Namibialaisten miniatyyripuutarhojen lähtökohtana olivat opiskelijoiden kokemukset kulttuurisesta tarinankerronnasta. Jokaisessa teoksessa on liitteenä tarina, jota teos kuvaa. Materiaaleina miniatyyripuutarhoissa käytettiin kierrätysmateriaaleja ja puutarhalta löytyviä eläviä kasveja. Myöhemmin elävät kasvit vaihdettiin silkkisiin, kun kasvit siirtyivät Rauman puutarhalta muualle näyttelyksi, kertoo Rauman Opettajankoulutuslaitoksen puutarhan puutarhuri Marketta Kortelahti.

Miniatyyripuutarha TUrun kasvitieteellisessä puutarhassa
Minna Rosvall / Yle