Oletko miettinyt, miten juot iltateesi? Hampaiden kulumiseen voi itse vaikuttaa

Riski hammaskiilteen kulumiseen on brittitutkimuksen mukaan merkittävästi korkeampi, jos hapokasta hedelmäteetä tai esimerkiksi makuvesiä hörppii pitkin päivää tai pyörittelee suussa.

Hammaskiille
Teekuppi naisen käsissä.
Teenjuonti on huono asia hampaille, jos hapokasta teetä lipittää vähän väliä.Minna Waring / AOP

Hedelmäteen ja muiden hapokkaiden juomien nauttiminen kuluttaa hampaita, muistuttaa Lontoon King's Collegessa tehty tutkimus.

Erityisen huono asia hammaskiilteen kannalta on, jos teetä, hapokkaita hedelmäjuomia tai makuvesiä litkii pikkuhiljaa pitkin päivää.

Myöskään hapokkaan hedelmän, kuten omenan syöminen pienissä paloissa vähitellen ei ole hyväksi hampaille.

Kiilteen kulumiseen voi kuitenkin itse vaikuttaa, British Dental Journal -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa tutkimuksessa huomautetaan.

Jos hapokasta juomaa pyörittelee tai pitää muuten pitkään suussa, happohyökkäys on pahempi, kuin jos juoman nielaisee kerralla.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että hedelmäteetä aterioiden välillä juovilla oli 11-kertainen riski hammaskiilteen rajuun tai kohtalaiseen kulumiseen verrattuna niihin, jotka eivät nauti juomia lainkaan.

Riskin voi puolittaa, jos juomia nauttii vain aterioiden yhteydessä.

– Jos otat lasin viiniä illalla, älä juo hedelmäteetäsi aamulla, kehottaa tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, tohtori Saoirse O'Toole BBC:n jutussa (siirryt toiseen palveluun).

Myös hedelmäpohjaiset smoothiet kuluttavat hampaita. Aiemmassa tutkimuksessa todettiin, että hedelmäsmoothieissa on jopa nelinkertainen hapokkuus kevytkokikseen verrattuna.

Hapokkaiden juomien nauttimisen on todettu jo aiemmissa tutkimuksissa kuluttavan hampaita.

Aiheesta muualla:

BBC: Sipping acidic fruit teas can wear away teeth, says study (siirryt toiseen palveluun)