Tulokasyhtye Taipaleen Joonas Kaartti: "Musiikki on jotain elämäntavan ja ammatin välillä"

Taival-yhtyeen sanoittajan tärkein tavoite on, että kuulija tulee kosketetuksi.

muusikot
Joonas Kaartti on Taival-yhtyeen basisti.
Taival-yhtyeen Joonas Kaartti on sitä mieltä, että Joensuu on hyvä kaupunki muusikolle.Yle / Aada Härmä

Taival on joensuulainen yhtye, joka soittaa suomenkielistä poprokkia. Jututimme kaksi sinkkua julkaisseen bändin basistia, Joonas Kaarttia.

Miten päädyit muusikoksi?

– Olisinko ollut kuusivuotias, kun aloitin viulunsoiton. Nuoruusiässä tuli muitakin soittimia mukaan, ja päädyin sähköbassoon. Se semmoinen intohimo ja palo musiikkiin on aina ollut siellä. Joensuussa ollessa rohkaistuin hakemaan konservatoriolle opiskelemaan muusikon perustutkintoa. Se on antanut älyttömän hyvät valmiudet tehdä musiikkia. Minusta pääasia on, että pääsee tekemään ja saa nauttia siitä tekemisestä. Muusikkous on jotakin elämäntavan ja ammatin väliltä.

Miten Taival on saanut alkunsa?

– Taival sai alkunsa Joensuun konservaltoriolla muutama vuosi sitten. Se lähti liikkeelle minun opinnäytetyöprojektina. Halusin päästä tekemään uutta omaa musiikkia kokeelliselta pohjalta ilman sen suurempia ennakkomäärittelyjä genren suhteen. Kasasin silloin ympärille hyvää jengiä. Muutaman vuoden aikana on tultu tähän, että alun kokeilevan ja rönsyilevän materiaalin joukosta on löytynyt se, mikä meidän yhtyeellä toimii. On löytynyt se oma juttu ja linja, ja olemme päätyneet kitaravetoiseen poprokkiin.

Miten biisit syntyvät?

– Silloin alkuaikoina se oli tosi helppoa. Kaikki opiskelivat konsalla, ja pidimme viikottaisia treenejä. Pystyi tuomaan treeneihin tavallaan tosi raakileenakin olevia biisejä, ja saattoi olla, etteivät ne olleet vielä sävellyksellisesti valmiita. Ihan ensimmäisiä biisejä ei oltu sanoitettu loppuun asti. Siitä lähdettiin liikkeelle. Nyt biisinteko on muuttunut koko ajan siihen suuntaan, että tehdään valmiimmaksi ja valmiimmaksi. Edelleen tarvitaan koko yhtyeen panos, että biisistä tulee Taipaleen kuuloinen.

Miten ideoit sanoituksia?

– Minulle on tärkeää löytää aihe, jonka itse koen puhuttelevaksi ja josta haluan tehdä biisin. Yksikään biisi ei tule suoraan omasta elämästä, mutta aika harvassa on sellaiset laulut, joissa ei ole mitään omaa kosketuspohjaa. Jos aihe ei ole millään tavalla merkittävä minulle, minun on vaikea saada mitään aikaiseksi. Biisin tekeminen on kuitenkin aika työläs prosessi, joten se on jo ihan motivaation kannalta tärkeää. On myös vaikea keksiä, miten itse saisi sanottua jotain sellaista, mikä olisi merkittävää myös muille. Koska lopputavoite kuitenkin on, että kuulija tulee kosketetuksi.

Miten neuvoisit nuorta muusikkoa?

– Tee rohkeasti, tee paljon ja uskalla ylittää se kynnys tuoda oma musiikki muiden kuultavaksi. Sitä ei kannata liikaa pelätä, koska jos oikeasti haluaa kehittyä, on tärkeää oppia ottamaan vastaan kaikenlaista kritiikkiä. Kun siihen tottuu, se muuttuu koko ajan helpommaksi. Jos päätyy kirjoittamaan pelkkään pöytälaatikkoon, talentti menee aivan hukkaan.

Kaksi sinkkua on jo julkaistu. Mitä bändillä on tähtäimessä seuraavaksi?

– Tästä ei vielä itse asiassa ole hiiskuttu, mutta alkuvuodesta kävimme studiossa pyörähtämässä. En vielä paljasta siitä enempää, mutta some-tilejämme kannattaa seurata. Suunnitelmat ovat vielä hyvin avoimet. En tiedä, lähdemmekö tekemään täyspitkää albumia vai jotakin lyhyempää. Meille on muodostunut tavaksi tehdä huolellisesti ja hartaasti. Olen iloinen, että pari ekaa sinkkua hiottiin huolella.

Viimeisenä kysymyksenä:uskotko, että Taival voidaan joskus nähdä jopa Ilosaarirokin päälavalla?

– Uskon, että se on mahdollista.

Jutun on kirjoittanut Yle Joensuun tet-harjoittelija Aada Härmä, joka on Lyseon peruskoulun kahdeksasluokkalainen.