Kunnan ainoa pankki menossa kiinni – asukkaat osoittivat mieltään Virojoella

Kuntalaiset marssivat perjantaina pankkikonttorin säilyttämisen puolesta.

pankkitoiminta
Mielenosoitus Virolahdella Osuuspankin edessä.
Aleksi Taponen / Yle

Virolahtelaiset ovat tuohtuneita kunnan ainoan pankkikonttorin sulkemisesta. Joukko kuntalaisia osoitti mieltään perjantaina aamupäivällä Osuuspankin konttorin lopettamista vastaan.

Eläkeliiton Virolahden yhdistyksen organisoimaan mielenosoitukseen saapui useita kymmeniä osallistujia.

Palveluiden turvaamisen lisäksi mielenilmauksella haluttiin nostaa esille koko kunnan tulevaisuus.

– Vaalimaalla on kuokka maassa. Kovasti rakennetaan ja odotetaan uusia asukkaita kuntaan. Mikä kunta se sellainen on, jossa ei ole yhtään pankkia? ihmettelee Eläkeliiton Virolahden yhdistyksen puheenjohtaja Heli Koskela.

Kaikilla ei ole pankkikorttia

Vanhuksille on järjestetty kursseja, joissa on opiskeltu tietotekniikan perusteita ja pankkiasioiden hoitamista netin välityksellä.

– Paljon on kuitenkin mummoja ja pappoja, jotka kaipaavat fyysistä konttorissa käymistä. Osalla ei ole edes pankkikorttia, eivätkä he ole sitä halunneet. He kokevat tekniikan vaikeaksi, kertoo Heli Koskela.

Myös alueen yrittäjille on tulossa hankaluuksia, mikäli he joutuvat asioimaan käteisasioissa muualla. Tulevaisuudessa suunta olisi joko Miehikkälään tai Haminaan.

– Laskut kyllä hoituvat netissä, mutta sitten on tämä irtonainen raha. Olemme vieneet rahat tähän asti konttorin seinään, mutta nyt emme tiedä, minne ne tulevaisuudessa viedään, kertoo kello- ja kultayrittäjä Matti Taimisto.

Mielenosoitus Virolahdella Osuuspankin edessä.
Aleksi Taponen / Yle

Kunta vetoaa pankkiin

Myös Virolahden kunta on huolissaan Virojoen konttorin lopettamisesta. Kunnassa on valmisteltu vetoomus konttorin säilyttämisen puolesta.

Virolahden kunta aikoo pyytää Osuuspankkia harkitsemaan Virojoen konttorin lakkauttamista ainakin siihen asti, kunnes Vaalimaan mittavien rakennushankkeiden vaikutukset alueen kehitykseen ovat selvillä.

Vaalimaan rakennushankkeiden uskotaan tuovan kuntaan lisää yrityksiä ja asukkaita.

Digipalvelut vievät konttoreita

Osuuspankin konttorin luo saapunut mielenosoituskulkue sai vastaansa OP Kymenlaakson toimitusjohtajan Juha Korhosen. Hän muistutti käynnissä olevista yhteistoimintaneuvotteluista sekä siitä, ettei varsinaista päätöstä konttorin sulkemisesta ole vielä tehty.

Osuuspankin konttoreiden vähentämisen taustalla on muun muassa asiakaskäyttäytymisessä tapahtuvat muutokset sekä digitaalisten palveluiden kehittyminen.

– Asiakkaat odottavat pankeilta kattavia ja helppokäyttöisiä digitaalisia palveluita, jotka tarkoittavat pankeille mittavia investointeja palvelujen kehittämiseen. Uudelleenjärjestely on välttämätöntä, jotta voimme myös tulevaisuudessa tarjota asiakkaillemme paikallisesti kilpailukykyiset palvelut, kommentoi Juha Korhonen.

Virojoen lisäksi myös Karhulan ja Inkeroisten konttorit aiotaan sulkea, ja toiminta aiotaan yhdistää muihin konttoreihin. Sulkemiset voivat johtaa enimmillään 29 henkilön irtisanomiseen. Pankkeja aiotaan sulkea toukokuusta lähtien.