Varustamoyhtiö Arctia tavoittelee satojen miljoonien jäänmurtosopimusta Kanadasta

Arctian toimitusjohtajan Tero Vauraste sanoo Ylen haastattelussa, että keskusteluja on käyty viime viikkoina sekä Kanadan viranomaisten että varustamoelinkeinon kanssa.

jäänmurtajat
Arctic 100 Expedition. Monitoimimurtaja Nordica.
Arctic 100 Expedition on kansainvälinen tutkimusmatka Luoteisväylällä Arctian monitoimimurtaja Nordicalla heinäkuussa 2017.Arctia

Suomalaisella varustamoyhtiö Arctialla on vahva kokemus arktisen alueen toiminnoista. Öljyn halpeneminen on hiljentänyt markkinoita, mutta lisääntynyt tutkimustoiminta, matkailu ja muut merelliset palvelut vaudittavat jäänmurron tarvetta arktisissa olosuhteissa.

Arctian toimitusjohtajan Tero Vaurasteen mukaan isoja ja pitkäaikaisia sopimuksia havitellaan nyt yhä voimallisemmin Kanadasta.

– Tunnusteluja ja keskusteluja on käyty niin Kanadan viranomaisten, varustamoelinkeinon kuin teollisuuden edustajien kanssa.

Kanadassa jäänmurtajat ovat ikääntyneitä ja niitä on vähän

Kanadan markkinat ovat suuret ja maan oma murtajakapasiteetti ikääntynyttä.

– Murtajia on myös ihan liian vähän nykyisiin ja erityisesti tuleviin tarpeisiin verrattuna, Vauraste sanoo.

Vaurasteen mukaan parhaimmillaan mahdolliset operointisopimukset yltäisivät satoihin miljooniin euroihin.

Kanada on jo aiemmmin kertonut suunnittelevansa jäänmurtajalaivastonsa uudistamista. Suomi on alan kokeneena osaajana kiinostunut myös näistä suurista hankkeista.

Vaurasteen mukaan joka tapauksessa tulee viemään vuosia ennen kuin uusia aluksia on vedessä ja tämä tarjoaa nyt operointiyhtiöille mahdollisuuden isoihin ja pitkäaikaisiin sopimuksiin.

Vauraste kuitenkin korostaa, että kansainvälinen kilpailu on kovaa.

– Nyt on hyvät mahdollisuudet, mutta kustannustason on suomalaisyhtiöissäkin oltava osaamisen lisäksi kunnossa.