Viljelijöistä ei ole turvaamaan Altian kotimaista omistusta, arvioi MTK: "Jos ei ole varaa edes apulantalaskuun, niin kuinka sitten vielä johonkin sijoittamiseen"

Pörssiin listautuva Altia toivoo, että viljelijät kiinnostuvat yhtiön omistuksesta. Odotukset kohdistuvat erityisesti Koskenkorvan tehtaan kotimaakuntaan Etelä-Pohjanmaalle.

Altia
Kyltti opastaa Altian tehtaalle Koskenkorvalla Ilmajoella.
Antti Kettumäki/Yle

Suuri osa Ilmajoella sijaitsevan Altian Koskenkorvan tehtaan käyttämästä ohrasta viljellään eteläpohjalaispelloilla.

Tehtaan merkitys maakunnassa on suuri ja viljelijät ovat vuosikausien ajan seuranneet huolestuneina Altian omistuksen ympärillä käytyä keskustelua..

– Omistuksella on suuri merkitys, sanoo MTK Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi, joka olisi toivonut, että Altia olisi pysynyt valtion omistuksessa. Ojaniemi näkee suurimpana uhkana sen, että omistusta alkaa valua ulkomaille.

"Ei kerta kaikkiaan ole rahaa"

Viljelijöistä yksinään ei tällä hetkellä ole turvaamaan yhtiön omistuksen pysymistä kotimaassa, huomauttaa Ojaniemi, jonka mukaan halukkuutta ostaa Altian osakkeita varmasti olisi, mutta ei mahdollisuuksia.

– Sanoisin niin, että kysymys ei ole halusta ja tahdosta vaan kysymys on siitä, että ei kerta kaikkiaan ole rahaa. Kyllä taloudellinen tilanne on tällä hetkellä todella tiukka maatiloilla. Jos ei ole varaa edes apulantalaskuun, niin kuinka sitten vielä johonkin sijoittamiseen.

Ojaniemi huomauttaa, että viljelijöitä ollaan haastamassa Altian omistajiksi tilanteessa, jossa viljelijöiden yrittäjätulo on pudonnut puoleen siitä, mitä se oli vielä muutama vuosi sitten.

Sitä, missä määrin viljelijät ja muut maakunnalliset toimijat lopulta lähtevät ostamaan Altiaa, ei Ojaniemen mukaan voi arvioida ennen kuin listautumisen ehdoista ja hintatasosta saadaan tarkempaa tietoa.

Altia markkinoi omistusta erillisessä myyntitapahtumassa Seinäjoella muutaman viikon kuluttua. Toinen tilaisuus pidetään Helsingissä.

Altian tehdas sijaitsee Ilmajoen Koskenkorvalla.
Antti Kettumäki/Yle

Ilmajoen kunta harkitsee

Ilmajoen kunnan taloudelle ja työllisyydelle Koskenkorvan tehtaan merkitys on niin suuri, että kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken mukaan kunta harkitsee ilman muuta Altian osakkeiden hankkimista.

Pirttikosken mukaan asia käsitellään kunnanhallituksessa heti, kun se tulee ajankohtaiseksi.

Listautuminen pörssiin tapahtuu näillä näkymin maaliskuun lopulla.

Lue myös:

Valtion alkoholiyhtiö Altia listautuu Helsingin pörssiin

"Kossuosake" on kiinnostanut jo etukäteen – Ministeri Lintilä: Altian listautumisella varmistettiin kotimaista omistusta