Itävalta kiristää nettivalvontaa – "Stasi-menetelmät" sittenkin käyttöön

Itävallan oikeistopopulistinen hallitus pyörsi aiemmat puheensa ja myönsi viranomaisille laajemmat valtuudet verkossa tehtävään valvontaan.

Itävalta
Itävallan sisäministeri Herbert Kickl Münchenissä 15.02.2018.
Itävallan sisäministeri Herbert Kickl Münchenissä 15.02.2018.Lennart Preiss / EPA

Itävallan hallitus on sopinut lakipaketista, jonka avulla viranomaiset saavat kiristää merkittävästi verkkovalvontaa. Hallituksen mukaan tarkoitus on torjua nykyistä tehokkaammin terrorismia ja vakavaa rikollisuutta.

Runsas kaksi kuukautta vallassa ollut oikeistopopulistinen hallituskoalitio haluaa, että viranomaisilla on jatkossa paremmat mahdollisuudet esimerkiksi seurata kansalaisten internetissä lähettämiä viestejä.

Lupa tutkia Skypen ja Whatsappin tapaisia viestintävälineitä vaatisi kuitenkin epäilyn vakavasta rikoksesta.

Yksi lakipaketin kiistellyistä kohdista on se, että viranomaiset saavat jatkossa asentaa epäiltyjen tietokoneisiin niin sanottuja urkintaohjelmia.

Sisäministeri Herbert Kickl puolusti keskiviikkona hallituksen linjaa sanomalla, että valvovien viranomaisten on käytettävä tehokkaita keinoja, koska myös rikolliset tekevät niin.

Mieli muuttui muutamassa kuukaudessa

Vielä viime kesänä Kickl tyrmäsi vastaavanlaisen lakiesityksen (siirryt toiseen palveluun) kovin sanoin ja näki siinä piirteitä, jotka muistuttivat Itä-Saksan pahamaineisen turvallisuuspalvelun Stasin toimintaa.

Kicklin mukaan lain hyväksyminen merkitsisi jopa oikeusvaltion loppua.

Nyt sisäministeri sanoi muuttaneensa mieltään, koska oli keskustellut asiasta asiantuntijoiden kanssa.

Kickl puolusti täyskäännöstään toteamalla, että erehtyminen ei ole kiellettyä.